nedjelja, 20. rujna 2020.

Kriptogramologija (81)

 Inženjer geodezije Zvonimir Turek za zagonetke se počeo zanimati kao srednjoškolac. S nepunih četrnaest godina u listu Omladina br. 4 od 1. svibnja 1940. objavljuje svoju prvu križaljku, da bi u Omladini objavio desetak radova. Od tada pa do smrti objavio je gotovo osam tisuća zagonetaka: križaljaka, ispunjaljki, kriptograma, stihovnih zagonetaka i gotovo da nema zagonetke koju nije pokušao sastaviti. Surađivao je u  Čvoru, Čvor Križaljci, Čvor Razbibrizi, Džepnoj križaljci, Enigmi, Križaljki, Kvizorami, Mini Čvoru, Predahu, Problemu, Rebusu, Sfingi, Skandi Čvoru, Vjesnikovu kvizu, zagrebačkoj i osječkoj Zagonetki, te u brojnim drugim nezagonetačkim listovima: Čuvaru Jadrana, Glasu Podravine, Mornaru, Omladini, Vikendu i dr.

Bio je i zagonetački aktivist, član EUB odnosno ZD Čvora postao je 1969. godine, a na prvom Susretu zagonetača Jugoslavije dobio je titulu zagonetačkog velemajstora. Za života je redovito prisustvovao Susretima zagonetača Jugoslavije i sudjelovao u prigodnim natjecanjima. Kao član čvorovog tima sudjelovao je u klupskim susretima Čvora i Fülesa u Bjelovaru (1977.) i Szekszardu (1978.). Pisao je i članke u kojima je propagirao zagonetaštvo. Zagonetke su mu bile potpisane sa: Splićanin, Z. T., Zvezdai Zv. Turek.

Ovaj kriptogram objavljen je u zagrebačkoj Zagonetki br. 7 od 13. listopada 1945.  godine.

Štef

2 komentara:

Aljoša Vuković kaže...

Rješenje: Zagonetka

Ključ je u malim slovima koja se nalaze prije riječi. Svaka riječ sadrži malo slovo koje se nalazi uz nju, a onda se uzima susjedno slovo.

zvonko kaže...

Točno je Aljoša.Evo moj "stručni"ključ:Mala slova su pokazatelji položaja istog slova po značenju u svakom pojmu uz njih,oni su graničnici po funkciji a bira se slovo iza njih.