ponedjeljak, 4. ožujka 2019.

Kriptogramologija (1)


Budući da jedan od doajena hrvatskoga zagonetaštva Zvonimir Bach (1944.) već skoro 40 godina marljivo skuplja kriptograme novu nizanku posvećujem toj najtajnovitijoj zagonetki. I ona je poput brojnih drugih u zagonetačkoj suvremenosti nepravedno i bezrazložno zanemarena. Doduše, objavljene su i dvije knjige o kriptogramima: „Kriptogram – najzagonetnija zagonetka“ Miroslava Šanteka (2009.) i „Zagonetka kriptogram“ Branka Milovanovića i Vladete Trivunca (2013.), ali nedostatno je to za jednu od najstarijih zagonetaka u ljudskoj povijesti. Kriptograme koje ćemo rješavati svakoga ponedjeljka priređuju Zvonimir Bach i Stjepan Horvat.


Časopis Obitelj u 49. broju, koji je izašao  1. XII. 1929., donio je set kriptograma koji su stigli kao natječajne zagonetke. Danas objavljujemo kriptogram koji je sastavio Zlatko Fogadić iz Karlovca. O njemu nema drugih zapisa i ne znamo koliko se bavio zagonetkama i za sada ovo je njegova prva  zagonetka. Možda će netko iz Karlovca dati si truda i pokušati pronaći neki podatak o Zlatku. Na vama je da pokušate odgonetnuti ovaj kriptogram, a za odgonetku zadužen je Zvonimir Bach, naš poznati kriptogramolog.

Štef

3 komentara:

zvonko kaže...

Moram pomoći jer je i u originalu dosta nečitak tisak.Skup slova je 14x6 a nota i pauza ima isto 14 a visina isto 6. .U gornjem crtovlju računaju se od druge crte a u donjem od prve prema gore.Note pokazuju položaj slova u skupu redom od lijeva na desno:Gore 1.slijed gornjih pa donjih nota a tako i dolje.
Rješenje je:Tko dobru knjigu jednom pročita za lošu nikad više ne pita.

Nedjeljko Nedić kaže...

Ja ovo ne bih riješio nikad. Jesam pokušavao, ali ne ide. Hvala ti Zvonimire.

zvonko kaže...

Iskreno nisam ni ja odmah nego sam do primjene ključa došao zaobilazno iz rješenja