ponedjeljak, 18. ožujka 2019.

Kriptogramologija (3)


Danas objavljujemo kriptogram iz 49. broja časopisa Obitelj koji je izašao  1. prosnca 1929. Sastavio  ga je Marko Vukasović iz Zagreba. Njega nisam zabilježio u Leksikonu zagonetača Jugoslavije (LZJ) iako je po današnjim saznanjima  to zaslužio. Mada podaci nisu zaključeni, danas mogu napisati da je Marko surađivao u Sfingi Rebusu (1929.-1930, 3 zagonetke), u Rebus Razonodi objavio je 1930. godine 28 zagonetaka, u Obitelji 1929. jednu, a spominje ga i Vladimir Vrđuka u svom Priručniku za sastavljanje i rješavanje zagonetaka sa uputom i leksikonom (1933.). Mislim da sam došao i do godine rođenja (Zagreb? 1887.) a vjerojatno je preminuo u Zagrebu  26. ožujka 1971. godine i pokopan je na zagrebačkom Mirogoju.
Rješenje ovog kriptograma nije poznato, pa se čak s njim mučio i kriptogramolog Zvonimir Bach koji će, nadam se, sudjelovati u raspravi o odgonetci.


Štef

Broj komentara: 5:

zvonko kaže...

Marko Vukasović objavio je jedan kriptogram u kompoziciji s križaljkom u Mladosti, god. IX,br. 2/1.10. 1930.(možda i više ali ja sam evidentirao samo kriptograme).
Za kriptogram na blogu znam samo rješenje ali ključ neznam,može biti i
greška što je u "Obitelji" bilo češće.

Nedjeljko Nedić kaže...

Možda rješenje počinje sa BOŽE ČUVAJ ...?

zvonko kaže...

Ja sam našao običnim premetanjem: Caru carevo,bogu božje.
Za Marka Vukasovića našao sam još i u Omladini 7 kriptograma, nekoliko križaljaka i jednu brojčanicu.

Nedjeljko Nedić kaže...

A čemu onda služe note?

zvonko kaže...

Note su sigurno ključ ali ga ne razumijem.Nota ima koliko i slova,visina nota je 5 koliko i skupina slova a jačina nota je 4 koliko i najviše slova u skupini. Nekoliko slova mi se uklapa u ključ ali više njih ne.Gore ima 10 nota koliko i u prvom dijelu(Caru carevo...) a dolje 9 koliko u drugom dijelu(...bogu božje).Crnih nota gore i dolje ima 10 a bijelih 9.Dakle, punoje varijanti,još me zbunjuju poveznice nota,neznam što znače.