četvrtak, 14. ožujka 2019.

Urednik Vlasta (1)


VLASTIMIR PAVLOVIĆ VLASTA (Kovačevac,beogradska općina Mladenovac, 28. srpnja 1921. – Beograd, 23. rujna 1982.) – Cijeli radni vijek proveo je u komercijali. Sa zagonetkama se družio više od 40 godina. Prvi je rad, ispunjaljku, objavio u Sfingi broj 10 od 9. ožujka 1940. Potom je surađivao u Reviji rebusa, Znaku pitanja, Rebusima, Ukrštenici, Enigmi, Problemu, Maloj ukrštenici, Razonodi miliona, Politiki mozaiku ... i više neenigmatskih listova (Novi svet, Lokomotiva, Jedinstvo ...). Ipak, najveći je doprinos dao na polju uređivanja zagonetačkih časopisa. Urednikom Enigme bio je od 3. do 1300. broja, a uredio je i oko 400 brojeva Male ukrštenice te oko 50 brojeva Razonode miliona i Politike mozaika. Uredio je i 1. kolovoza 1954. objavio prvi i jedini broj lista „Malgranda enigmo“ sa zagonetkama na esperantu što je do današnjih dana ostao jedinstven poduhvat u svijetu. Radove je većinom potpisivao punim imenom i prezimenom ili samo imenom Vlasta, dok je pseudonimom VISP potpisivao radove sastavljene skupa s bratom Svetozarom.

Sa Simonom Rackovićem u Enigmi je objavio troslovni rječnik i dio četveroslovnika. Suosnivačem je Enigmatskoga kluba „Beograd“ i njegovim prvim predsjednikom. Predstavljen je u Leksikonu zagonetača Jugoslavije Stjepana Horvata iz 1979., Leksikonu srpskih enigmata Miroslava Lazarevića i Jovana Vukovića iz 2007., a spominje se i u Malome zagonetačkome datumaru Franje Tušeka iz 1983. Sudjelovao je na više SZOJ-a u Vinkovcima i Kumrovcu. Godine 1978. nagrađen je Plaketom za dugogodišnji predan rad u EKB-u.


(Malgranda enigmo broj 1, 1. VIII. 1954. iz posebnoga dodatka objavljenog u Vesniku EK „Nova zagonetka“ broj 54 u lipnju 2018.)

Kolega

2 komentara:

Krsta kaže...

Da dopunim napis sa onim što znam: Vlasta je radio u komercijali Beogradskog sajma kao rukovodilac. Sarađivao i uređivao ukrštene reči u "Jedinstvu" iz Prištine, gde su svojevremeno objavljivane i moje ukrštenice. Nažalost, nemam ni jedan primerak dotičnih novina, osim isečka uplatnice za honorar.
Pozdrav!

Nedjeljko Nedić kaže...

Prvi podatak je naveden u LSE-u, dok za drugi nisam znao pa ću ga dopisati. Zahvaljujem se i pozdravljam borskoga doajena.