ponedjeljak, 29. travnja 2019.

Kriptogramologija (9)


Ilustrovani list godinama je imao bogatu zagonetačku rubriku Razbibriga u kojoj je na jednoj stranici u svakom broju objavljivano pet-šest različitih zagonetaka. U toj rubrici objavljeni su brojni kriptogrami, često pod različitim nazivima. U 21. broju na 499 stranici  (20. svibnja 1916.) objavljena su dva kriptograma čiji autori su Mesalov (Miroslav Vukelić) i stanoviti Vukovarac, čiji kriptogram danas donosimo.


O Vukovarcu nema puno podataka i sve su samo nagađanja. Ne zna se je li to stvarno prezime ili samo oznaka od kuda je mogući autor. Osim u Ilustrovanom listu imam zabilježeno da je stanoviti M. Vukovarac objavio u Pobratimu (1912.-1914.) pet zagonetaka, pa to upućuje na zaključak da bi Vukovarac ipak moglo biti prezime. Značajan podatak je i to da se javljao iz Vinkovaca i da je bio član društva „Srijemci“. To upućuje i na to da je u to vrijeme bio učenik srednje škole.

M. Vukovarac je objavio u Pobratimu čudnovatu posjetnicu, slovčanku, dvije opreke i skinikapu. Osim kao autor zabilježeno je da je sudjelovao kao odgonetač zagonetaka u Pobratimu. Među odgonetačima javlja se i V. VukovaracKako je bilo dosta ljubitelja zagonetaka u Vinkovcima, a o njima je u Zagonetaču  pisao i Slavko Janković, bilo bi lijepo kada bi se članovi Zagonetačkog društva Vinkovci uključili  u istraživanja  zagonetačke povijesti vezane uz Vinkovce i vinkovački kraj.

Štef


4 komentara:

Nedjeljko Nedić kaže...

Je li to otprilike ovako: TKLO UBIJ CVIJEĆE I GLAZBU, NE MOŽE BIZI ZA ČOVIJEKO!

Neki Tip kaže...

Blizu ... jako blizu, možda: Tko ljubi cvijeće i glazbu ne može biti zao čovjek!

Nedjeljko Nedić kaže...

Zaboravio sam slog "TI" pa mi nije pasao ZAO ČOVJEK. A zašto su na početku razdvojeni "L" i "J"?

zvonko kaže...

Neki tip je dao točnu odgonetku.