petak, 12. travnja 2019.

Križaljke s rekordnim bjelinama objavljene u hrvatskim enigmatskim časopisima (43) – SIMETRIČNE KRIŽALJKE S DVJEMA BJELINAMA


Simetrične križaljke bile su specijalitetom zadanih likova u Čvor križaljci. Danas ih se može vidjeti jedino u Feniksovim izdanjima. Za ovaj prilog izdvojio sam samo križaljke s bjelinom na kraju i početku lika ili u kutovima.


(Života Stanković, Čvor križaljka broj 419, 21. I. 1987.)


(Ivan Bubanj, Čvor križaljka broj 421, 18. II. 1987., str. 2)


(Božidar Šimundža, Super Skandi Feniks broj 75, 24. I. 2019., str. 44)

Bjelinaš

2 komentara:

Zdravko kaže...

Ovi zadani likovi iz Čvora su sastavljački zahtjevni i dan danas, u ovo internetsko doba; a posebno ovaj drugi lik na koji je kolega Bubanj ukomponirao odličnu križaljku. U prvoj polovini lika je sastavljač ograničen u odabiru pojmova i odozgo i sa lijeve strane, a u drugoj polovini i odozgo i sa desne strane, plus dvije vodoravne 18-slovne riječi koje su sputavale sastavljača. Ovo je bilo daleko teže napraviti od današnjeg "moleraja".

Nedjeljko, znaš li ko je u Čvoru bio "zadužen" za pravljenje zadanih likova? Mnogi od Čvorovih (zahtjevnih) likova su stvarno majstorski postavljeni. Možda kolega Horvat može napisati par riječi o tome?

Nedjeljko Nedić kaže...

Ne znam točno, ali prve su likove zadavali urednici (Horvat i Peleh), dok su kasnije likove stvarali sami sastavljači. I ja sam osobno stvorio nekoliko novih likova. Ovaj Bubnjev je vjerojatno najteži lik od svih.