srijeda, 28. kolovoza 2019.

U spomen (24) - MOMIR VUČENOVIĆ


MOMIR VUČENOVIĆ

(1938.-2019.)



U Beogradu je 24. kolovoza 2019. preminuo srpski zagonetač i urednik Momir Vučenović.
Rođen je u Poveliču kod Srpca u BiH 27. listopada 1938.   u kojemu je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Srpcu, a mašinsko-tehničku školu u Beogradu.

Prvi enigmatski rad, rebus, objavio je u sarajevskome Glasu pionira 1953. Kasnije je surađivao u Vjesnikovu kvizu, Eureci, Čvor križaljci, zvorničkoj Zagonetki, Marbu, Razonodi, Skercu, Huper (Politici) enigmatici, Beokvizu, Novosti Enigmi ... i više neenigmatskih časopisa. Objavio je oko 5.000 zagonetaka među kojima prevladavaju rebusi, premetaljke i indirekti. Neki od njegovih pseudonima su Vučmo, Mom, Mirmo.

Bio je u članstvu UE „Vuk Karadžić“, EKB-a i EK „Nova zagonetka“. Predstavljen je u knjizi Istaknuti srpski enigmati Ivice Mlađenovića iz 1999. i Leksikonu srpskih enigmata Miroslava Lazarevića i Jovana Vukovića iz 2007.

Smrću Momira Vučenovića srbijansko je rebusotvorstvo izgubilo jednoga od svojih najistaknutijih pregalaca. Počivao u miru Božjemu.

Nekrologije

Broj komentara: 10:

Neki Tip kaže...

Listopad još nije, a Nene je vidovnjak. Momir je preminuo 24. kolovoza 2019.
Poćivao u miru enigmatski druže.

Miroslav Cvetković kaže...

Mislim da Momir Vučenović nije bio urednik "Novosti Enigma" - reč je o Momiru Paunoviću.

Nedjeljko Nedić kaže...

Bio sam napisao kolovoz pa "ispravio" na listopad. Morise, u pravu si.

Neki Tip kaže...

Blogogazda ne čitaš sve komentare. Osim mjeseca nije ti ni datum točan, bar prema onome što sam saznao od g. Bovana. Umro je 25. VIII. 2019. To nije dobro, krivi podatak će ostati i neko će ga zabilježiti i onda će se početi pojavljivati kao da je pravi. U ovakvim slučajevima treba više odgovornosti. Isto je i sa tvojom familijom Josom Nedić. Jedno pišeš da je rođen 5. a drugi puta 7, zato sam i pitao što je točno. I nakon ovoga, više nisam siguran ...

Nedjeljko Nedić kaže...

Datum je bio 25. Taj Nedić mi nije rodbina i rođen je 5. ožujka 1967. Provjerio sam u knjizi "Spomenica HVO-a" čiji autor nisam ja.

Slavko Bovan kaže...

Momir Vučenović je umro 24.08.2019. u 22.00.
I ovom rilikom saučešće porodici i prijateljima.

Neki Tip kaže...

Po treći puta pišem da bi ispravio jedan datum od prije nekoliko dana.
Dakle, Momir Vučenović umro je 24. kolovoza 2019. slovima: dvadesetčetvrtoga! Na moj direktan upit Slavko Bovan je napisao taj datum, nije 25.!

Anonimno kaže...

Pa dobro, Momiru je svejedno...

Nedjeljko Nedić kaže...

Ispravio sam opet. Štefe, u prvome si komentaru napisao 24, u drugome 25, a u trećem 24. Slavko je potvrdi o24. i sada je konačno u redu.

Neki Tip kaže...

Pročitaj sljedeću rečenicu iza datuma. TO NIJE DOBRO!