ponedjeljak, 11. studenoga 2019.

Kriptogramologija (36)


U časopisu za katoličku mladež Anđelu čuvaru sredinom drugog desetljeća XX. stoljeća objavljivane su brojne ilustrirane zagonetke, prije svega kriptogrami i rebusi, a potpisivao ih je tada učenik srednje škole iz Osijeka Kornelije Tomljenović. Njegovo  ime nije zabilježeno do sada u nijednom zagonetačkom izvoru pa ću ovom prigodom prvi puta dati neke osnovne biografske podatke za ovog zagonetača.


Kornelije Tomljenović (negdje je potpisan i samo Kornel!) rodio se u Zvečevu pokraj Požege 18. svibnja 1900. Sklonost prema slikarstvu pokazao je u ranoj mladosti,  prvu poduku dobio je u privatnoj školi,  slikarsku akademiju pohađao je u Beču, a završio u Münchenu. Živio je i radio u Osijeku. Kako je bio krhka zdravlja umire u tridesetoj godini (17. III. 1930.). Zagonetke je Tomljenović objavljivao u Anđelu čuvaru, no ovaj časopis još uvijek nije prošao enigmatsku valorizaciju iako je, po mom skromnom mišljenju, to trebalo odavno napraviti. Nema točnih podataka o brojnim suradnicima koji su u ovom časopisu objavljivali zagonetke tijekom njegovih četrdesetak godina izlaženja.


Ovog puta donosim autoportret Kornelija Tomljenovića iz 1927. godine, kao i kriptogram objavljen u br. 9 od 1. svibnja 1917. godine.

Štef

2 komentara:

zvonko kaže...

Rješenje: Ne pogađa svaki hitac.
Ključ:premetanje slogova slijedom pokazatelja njihovog redoslijeda od vanjskog kruga prema središtu.

Nedjeljko Nedić kaže...

Ispravno, Zvonimire!