nedjelja, 26. siječnja 2020.

Že-Stine umotvorine (9)



(Stanislav Železnik, Rebus iz 1959.)


(Stanislav Železnik, Vjesnikov kviz broj 168, 26. VII. 1978.)


(Stanislav Železnik, Čvor križaljka broj 217, 25. IV. 1979., str. 12)


(Stanislav Železnik, Vjesnikov kviz broj 354, 11. IX. 1985., str. 14)


(Stanislav Železnik, Skandi Čvor broj 651, 2. IV. 1990.)


(Stanislav Železnik, Kviz ljeto '90, str. 60)

Kolega

Broj komentara: 6:

Mandrak kaže...

S obzirom na to koliko je Železnik idealizovan u sećanjima savremenika (a u sećanju se generalno sve ono što je bilo prijatno i lepo dodatno ulepšava, ponekad i do neprepoznatljivosti), nije baš smisleno citirati njegove kritične uratke poput te skandinavke iz 1979, pogotovo ne bez rešenja.

Anonimno kaže...


Rešenje kombinovane ispunjaljke:

lijeNI
vuKOvi
LAnara
HERson
CIncar
jaGOda
grkiNJA

NIKOLA HERCIGONJA

jaGOda
heRSon
grKInja
vukoVI
liJEni
laNAra
cinCar

"GORSKI VIJENAC"

Vlašar

Nedjeljko Nedić kaže...

Vlado: točno.

Mladene, u skandinavkama svih autora iz 70-ih godina XX. stoljeća previše je crnih polja,jednoslova i dvoslova također, pa tako i u ovoj ŽeStinoj. Bili su to početci skandinavčarenja.

Mandrak kaže...

Nedjeljko, to je križaljka iz 1979, ne iz 1929 (i potpuno je nebitno da li je priređena kao skandinavka ili kao klasična). Po kvalitetu reči je verovatno dobra, ali je mreža potpuno rastrojena, gotovo unakažena.
Takvih njegovih radova sa lancima koji izoluju delove mreže ima mnogo, ja sam video na desetine iz svih perioda, ali mislim da ipak treba pažljivije selektovati radove jer ako se već sećamo jedne takvog autora, valja ga se setiti po nečemu nedvosmisleno dobrom, ako ne vrhunskom.

Nedjeljko Nedić kaže...

Pa ja uopće ne odabirem radove, nego uvrštavam one koje imam. Kada uskoro krene deseta serija tada ću svakoga predstavljati s najviše tri rada pa ću malo više paziti.

Hajro kaže...

Kakva god da je tvoja namjera, dobri Nedjeljko, ti ovdje predstavljas autore (ponekad i urednike) i nije fer raditi bez odabiranja. Isti odnos imas i prema vlastitim radovima, kao da zagrabis u vrecu punu necega, zazmiris i izvuces sta izvuces, kao kad bi nam u redakciji popularni gost izvlacio dobitnike nagrada. Kao da ti je najvaznije da objavljujes puno postova sa puno radova, kvantitet, sta li... S druge strane, u naslovu bloga imas rijec umjetnost, volis enigmatiku, entuzijasticki radis tolike godine … malko zbunjujuce, barem meni. Bice da je do mene, ne zamjeri.