ponedjeljak, 22. lipnja 2020.

Kriptogramologija (68)


Anton Ferderber (1920.-2010.) bio je jedan od najplodnijih i  najsvestranijih hrvatskih zagonetačkih autora koji je u svojoj gotovo osamdesetogodišnjoj zagonetačkoj karijeri sastavio više desetaka tisuća različitih zagonetaka. Gotovo da i nema zagonetačkog časopisa u kojemu nije objavio bar neki svoj uradak. Najčešće je sastavljao tematske križaljke, razne specijalne vrsti križaljaka (čak je jedna nazvana po njemu – ferderberovka!),  razne opetovne likove i kvadrate, a nisu mu bile strane ni povezane premetaljke,  razne kombinacije, rebusi i kriptogrami.


O njemu je napisano dosta toga, a zainteresirani mogu pogledati u Leksikon zagonetača Jugoslavije (1978.) kako bi shvatili svu širinu Ferderberova zagonetanja. Kako je objavljivao u stotinu različitih listova i časopisa, često je svoje radove potpisivao različitim šiframa ili pseudonimima: A. F., Alan, Bertos, Enigmatikus, FDB-er, Ivo Vuk, Kalhant i Sirius.

U stotoj obljetnici njegova rođenja i desetoj obljetnici smrti prisjetit ćemo se Antona Ferderbera s jednim običnim, jednostavnim kriptogramom objavljenim u zagrebačkom Rebusu br. 6 od 22. prosinca 1951.


Štef

2 komentara:

UNESCO kaže...

BARAC (Antun)

Nedjeljko Nedić kaže...

Da. Ključ je broj slova u prezimenu.