ponedjeljak, 5. listopada 2020.

Kriptogramologija (83)

 Anđela, Blaško, Božena, Dragutin, Đelo, Franjo, Gordana, Hrvoje, Ignac, Ivo, Josip, Klara, Marica, Milan, Mladen, Stjepan, Vladimir i Zlatko imena su Horvata koji su se upisali u listu sastavljača poneke zagonetke. Neki su ostavili većeg traga, neki su objavili poneku zagonetku. Jedan od onih koji su svojim sastavcima, prije svega likovno opremljenih zagonetaka, obogatili hrvatsko zagonetaštvo, bio je Vladimir Horvat, novinar, fotoreporter, planinarski pisac i zagonetač.


Rođen je u Krašiću 22. kolovoza 1891. Prvi slikovni rebus objavio je u zagrebačkom kalendaru JurekCmrok za 1922. godinu. Kasnije nema podataka o njegovim zagonetkama u prijeratnim listovima iako se navodi da je uređivao enigmatske rubrike u dnevnim i tjednim listovima. Spominje se kao suosnivač trećeg zagonetačkog lista u Hrvatskoj Zagonetke (1929.). Vladimir Vrđuka uvrstio je njegove rebuse u svoj Priručnik za sastavljanje i rješavanje zagonetaka sa uputom i leksikonom (Zagreb, 1933.). Pretpostavka je da mu zagonetke nisu potpisivane ili su potpisivane s pseudonimom ili šifrom koja do danas nije otkrivena.

Značajniju enigmatsku aktivnost ostvaruje u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata kad surađuje u Zagonetki (1945.-1946.) i osječkom Rebusu brojnim crtanim rebusima i kriptogramima. Dao je nekoliko teorijskih priloga o rebusima, a bio je i članom tadašnjeg Enigmatskog kluba Osijek (EKO) nakladnika Rebusa. Nakon njegove smrti 26. rujna 1962. godine uredništvo pokreće dodjelu Horvatove nagrade čiji su prvi dobitnici za 1963. godinu bili Anton Ferderber i Božidar Vranicki. Objavljivao je zagonetke pod pseudonimom Promincl.


Ovaj kriptogram objavljen je u zagrebačkoj Zagonetki br. 18 od 29. prosinca 1945.  godine.

Štef

Broj komentara: 6:

Aljoša Vuković kaže...

Na početku početku novog ljeta, uredništvo zagonetke, želi svima mnogo sreće!

Niz počinje od broja 1 i raste za 6,osim kad prelazi 24 sata, onda raste za sedam.

Aljoša Vuković kaže...

Zato se onda ulazi u 1947. pa kako se poveća godina tako se u tom trenutku poveća i niz. A niz raste za 6, pretpostavljam, jer je riječ o 1946. pa se uzima zadnja znamenka.

Aljoša Vuković kaže...

Početku sam u rješenju dvaput greškom upisao. Naravno da je to slučajno.

zvonko kaže...

Rješenje je točno.Ključ je preskok jednakog razmaka koji je uvijek šest položaja a eliminira se samo prvi položaj.

Nedjeljko Nedić kaže...

Bravo, Aljoša.

Aljoša Vuković kaže...

Hvala Nedjeljko.👍