ponedjeljak, 7. lipnja 2021.

Kriptogramologija (118)

Osječki likovni umjetnik, karikaturist i zagonetač Ivo (Ivan) Šterpin rođen je 13. svibnja 1922. godine u Pragu (Češka). O njegovom životu nema previše podataka a kraća bilješka objavljena je u Leksikonu zagonetača Jugoslavije, koja se većim dijelom može naći i na Wikipediji.


Prema LZJ-u prve zagonetke objavio je u 1940. godine u Hrvatskom listu a od tada je objavio oko tri tisuće zagonetaka. Ovaj podatak o broju zagonetaka je upitan jer enigmatski povjesničari još nisu dali potvrde o broju objavljenih zagonetaka. Zabilježeno je da je u osječkom Rebusu (1957.-1958., 1961.) objavio 17 potpisanih zagonetaka, a u osječkoj Zagonetki dvije u godištu 1956. Vjerojatno ima i nepotpisanih zagonetaka, no to će biti teško potvrditi. Sastavljao je križaljke, premetaljke i rebuse, a neke radove je potpisao pseudonimom Pin (Šterpin). Kako je bio likovnjak grafički i tehnički je uredio i vodio osječki Rebus (1957.-1964.), a po sjećanju Marijana Jurčeca izradio je robot-portret Miroslava Vukelića (Mesalova), oca hrvatske enigmatike. Grafički je uredio knjižicu Marijana Jurčeca Teorija slovčanih magičnih kvadrata 8 x 8 (1970.).

Vjerojatno je Ivo Šterpin objavljivao zagonetke i u nekim neenigmatskim listovima, ali za sada nije zabilježen podatak o tome, pa je na osječkim zagonetačima da istraže zagonetačko djelovanje ovog Osječanina.

Ivo Šterpin umro je 10. travnja 1989. godine u Osijeku gdje mu se nalazi i grob.


Na osmoj stranici 4. broja Rebusa od 1. svibnja 1957. godine nalazimo i ovaj kriptogram.

Štef

Broj komentara: 8:

B. Antonić kaže...

O Šterpinu ima članak u Hrvatskoj likovnoj enciklopediji, a također u katalogu "Ivan Šterpin-Pin (autor M. Jurčec,1975.).

Бранислав Никић kaže...

rešenje kriptograma:
LIVNICA ŽELJEZA CAZIN

Nedjeljko Nedić kaže...

Tako je, Bane!

zvonko kaže...

Ovo je zanimljivo.U Rebusu piše da je rješenje:vicinalna željeznica a ključ ja 1957,to su pokazatelji razmaka,a Nikićevo rješenje je premetaljka službenog rješenja.Zanima me kojim ključem je došao do rješenja.

zvonko kaže...

Zaboravio sam reći da je to razbrojavanje s eliminacijom odbrojenih slova.

Anonimno kaže...

Na slici je poznata livnica iz Cazina i mislim da je Nedjeljko točno potvrdio

Nedjeljko Nedić kaže...

I ja imam pitanje: što je to vicinalna željeznica?

Aljoša Vuković kaže...

Vicino na talijanskom jeziku znači blizu. (vjerojatno je latinski korijen). Budući da ni ja nisam znao što znači vicinalna, potražio sam na internetu i pronašao da je vicinalna željeznica, lokalna željeznica, tako da to ima sve skupa smisla sa onim prvim šta sam napisao.