ponedjeljak, 14. lipnja 2021.

Kriptogramologija (119)

U jednom razgovoru s predsjednicom Zagonetačkog društva Vinkovci Srebrenkom Takšić doznao sam kako bi društvo rado pokušalo istražiti, a potom pripremiti knjigu o vinkovačkim zagonetačima. Lijepa je to, ali i vrlo zahtjevna ideja, pa koristim ovu prigodu da pozovem na suradnju i pomoć one koji na bilo koji način mogu tomu pridonijeti (srebrenkataksic@yahoo.com). I sam pokušavam tome dodati po neki podatak, pa tko zna – možda će Čvor biti nakladnik i te knjige.

Iz Vinkovaca je 1927. godine u zagrebački ilustrirani tjednik Svijet slao zagonetke stanoviti Slavko Ivanetić. O njemu nema gotovo nikakvih podataka, pa će trebati uložiti dosta truda da se sazna poneka činjenica. Ne znam je li se radi o Slavku Ivanetiću rođenom 1887. godine, što bi značilo da je Slavko bio četrdesetogodišnjak kada je objavio prvu zagonetku.


Još jedna činjenica je da je Slavko Ivanetić u zagrebačkom Problemu u broju 39 na drugoj stranici 30. studenog 1946. godine objavio jedan kriptogram. Kako ovaj zagonetački list nije do kraja bibliografski obrađen, nemam podataka o mogućoj suradnji ovog Vinkovčanina u tom, ali ni u drugim kasnijim listovima.

3 komentara:

zvonko kaže...

rješenje:Iskustvo je skupa škola.Ključ:premetanje s pokazateljima položaja a to su zmije i pramenovi koji dotiču slova.Treba pogoditi početak i smjer čitanja.Počinje se dolje u sredini i čita u smjeru kazaljke sata najprije slova koja dotiču pokazatelji a zatim ostala.

Aljoša Vuković kaže...

Bravo Zvonko. Možda bih i pokušao odgonetnuti, ali zaista je teško čitati ova stilizirana slova.

Nedjeljko Nedić kaže...

Ni ja slova nisam mogao pročitati.