utorak, 30. studenoga 2021.

Kriptogramologija (143)

List za mladež Anđeo čuvar izlazio je od 1902. do 1944. godine. Kroz sva godišta imao je rubriku sa zagonetkama koje su sastavljali mahom učenici osnovnih ili srednjih škola. Franjo Tušek pripremio je rukopis Bibliografija zagonetaka Anđela čuvara koju pripremam za tisak iduće godine. U njoj sam našao gotovo dvije tisuće osoba koje su sastavile i objavile od jedne do desetak zagonetaka u ovom listu, a mnogi kasnije poznatiji zagonetači svoje prve radove objavili su u Anđelu čuvaru. Na žalost ima na stotine autora o kojima se ne zna baš ništa, teško će se i bilo što otkriti jer proteklo je stotinu, pa i više godina. U vrijeme Jugoslavije nije bilo baš uputno istraživati vjerske listove, no i danas nije baš zanimljivo saznati kako se razvijalo zagonetaštvo u prvoj polovini prošlog stoljeća.


U Anđelu čuvaru br. 9. iz svibnja 1931. godine objavljen je današnji kriptogram s potpisom G. Ostojića. I to je sve. Do sada ništa drugo nisam pronašao o G. Ostojiću. Nekoliko godina ranije iz Šibenika se javljao Teodor Ostojić (tiskano mu je šest zagonetaka), nema poveznice među njima, ali u više slučajeva se događalo da su braća  objavljivala zagonetke u Anđelu čuvaru.

Štef

3 komentara:

Aljoša Vuković kaže...

Bolji je dobar glas, nego zlatan pas.

Najman kaže...

Različiti inicijali ne moraju značiti da su to dvije osobe. Moguća je tiskarska greška ili pogrešno pročitano. Evo primjera - čeprkajući po raznim tiskovinama naišao sam na odgonetačicu ''I. Mihićeva'' 1888. godine da bi 1889. pisalo ''J. Mihićeva'' - eto dvije osobe, ali ... Godine 1892. pojavila se osoba Jelisava Mihićeva. Zagonetka je riješena.

Nedjeljko Nedić kaže...

Točno.

Ja sam nedavno od Slovarima Ž. dobio dva broja Orbisa. U jednome broju na jednom mjestu potpis je Džemal Ćeranić, a na sljedeća dva Kemal Ćeranić.