ponedjeljak, 31. siječnja 2022.

Kriptogramologija (152)

Vjerujem da nema ni jednog zagonetača u Hrvatskoj, pa i u široj regiji, koji nije čuo za Željka Jandragića, vrsnog bjelovarskog  autora zagonetaka, ponajboljeg odgonetača, sudionika brojnih natjecanja, te urednika u nekadašnjoj redakciji ZD Čvora, a danas jednog od urednika riječkih enigmatskih časopisa. U svijet zagonetaka ušao je kao srednjoškolac, pa je tako prvu klasičnu križaljku objavio u 228. broju Čvor Razbibrige izišle 29. ožujka 1975. Do danas je objavio više od dvanaest tisuća raznih zagonetaka, ponajviše križaljaka, a nisu mu strane ni osmosmjerke, čarobni likovi, rebusi, kriptogrami i raznovrsne "sitne" zagonetke.


Objavljivao je u gotovo svim zagonetačkim časopisima u Hrvatskoj a i brojnim enigmatskim listovima u bivšoj državi te na stranicama drugih novinskih izdanja. Ovom prigodom neću nabrajati časopise, jer to će biti navedeno u odrednici budućeg Leksikona zagonetača, no spomenut ću kao kuriozitet da mu revija Glorija iz Zagreba objavljuje skandinavku od svibnja 1994. godine, dakle punih dvadeset i osam godina (ove godine objavljena mu je točno 1.400-ta križaljka!).

Željko Jandragić bio je član ZD Čvora od 5. svibnja 1975. godine i kao čvoraš nastupao je na brojnim natjecanjima u zemlji i svijetu, a spomenut ću samo da je bio u Čvorovoj ekipi koja je na Međunarodnom križaljkaškom maratonu 1984. godine u Poljskoj sastavila najdulju križaljku prema unaprijed utvrđenim  kriterijima.

Podulja je lista osvojenih nagrada pa ću spomenuti samo da je bio prvak Hrvatske u odgonetanju 1985., 1999., 2007. i 2014. i prvak Jugoslavije 1986. Prva mjesta osvajao je na Čvorovim odgonetačkim prvenstvima 1989.-1991.

Za svoj zagonetački rad ZD Čvor ga je nagradio 1983. godine Zagonetačkom nagradom Zlatna križaljka, a na prijedlog Čvora neformalni savez urednika enigmatskih listova Enigmapress 1984. godine dodijelio mu je enigmatsko Zlatno pero. Povodom pedesete obljetnice djelovanja ZD Čvora (danas Čvor d. o. o.) dodijeljena mu je Zlatna plaketa ZD Čvora (listopad 2018.)

Na žalost, ovo je nepotpuni životopis, na kojemu će se još trebati puno raditi, ali nadam se da će za to biti još prigoda.


Kriptogram koji danas objavljujemo sastavljan je na Prvenstvu autora Hrvatske u okviru 34. Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske 2018. a objavljen je u Feniksu br. 621 od 25. listopada 2018.

Štef

3 komentara:

Anonimno kaže...

Belgija - glavni gradovi odozdo s odbrojavanje lijevo-desno.

zvonko kaže...

Rješenje je točno i slijed odbrojavanja je točan a pokazatelji su glavni gradovi (broj slova)pripadajućih država.

Nedjeljko Nedić kaže...

Ja potvrđujem, kao jer znam. A znate li da meni Štef ne napiše rješenja? Srećom, tu je Zvone.