ponedjeljak, 21. veljače 2022.

Kriptogramologija (155)

U Leksikonu zagonetača Jugoslavije (1979.) zabilježio sam sljedeću odrednicu:

JAKLIĆ, Ante (Petrinja, 28. svibnja 1909.). Inženjer arhitekture u mirovini. Prvi zagonetački sastavak objavio je 1926. godine u zagrebačkom tjedniku Svijet. Nakon toga surađuje u brojnim listovima od kojih valja istaći Svijet, Sfingu, Zagonetku (Os), Čvor Križaljku i Vjesnikov kviz. Najčešće objavljuje križaljke, rebuse i sve vrste zagonetaka u stihovima. Na natječaju osječke Zagonetke 1954. godine osvojio je naslov vrsnog enigmata.

I danas, tridesetak godina kasnije, mogu samo neke podatke točnije odrediti i potvrditi one koji su tada zabilježeni. Tako, na žalost, do danas nitko nije zabilježio datum smrti Antuna (Ante) Jaklića. Jedno vrijeme bio je profesor na Majstorskoj građevinskoj školi u Crikvenici (poslije 1958. godine!). Prva njegova zagonetka bila je pogadjaljka objavljena u br. 4 zagrebačkog Svijeta od 24. srpnja 1926. godine kada je bio sedamnaestogodišnjak. Najviše zagonetaka je sastavio za vrijeme studentskih dana. Zabilježeno je da je nekoliko njegovih zagonetaka prenio Vladimir Vrđuka u svom Priručniku za sastavljanje i rješavanje zagonetaka s uputom i leksikonom (1932./33.). Dodajmo ovome da su mu zagonetke osim punim imenom i prezimenom potpisivane s: A. J., A. Jaklić iz P., Ante, Tona i Tona Jaklić.


Danas ga predstavljam kriptogramom objavljenim u Svijetu br. 11 od 10. rujna 1927. godine.

Štef


2 komentara:

zvonko kaže...

Rješenje:Mirko pita Marka koga to kori Mato.Ključ:brojevi na ploči su pokazatelji redoslijeda slova u nazivu zagonetke-kriptogram.

Nedjeljko Nedić kaže...

Valjda će Štef potvrditi.