ponedjeljak, 28. veljače 2022.

Kriptogramologija (156)

Do sada sam u ovoj rubrici predstavio gotovo sto i pedeset različitih autora kriptograma nastojeći složiti njihov životopis po podacima koje sam prikupljao iz različitih izvora (LZJ, ESS, LZBIH, raznih enigmatskih listova i tekstova iz različitih novina, te osobne pismohrane sačuvanih dokumenata ZD Čvora), nastojeći pridodati neku novu činjenicu koja do sada nije objavljena. Većinu ovih tekstova objavit ću u posebnoj knjizi u kojoj će biti pridodano još kriptograma autora koji će se naći u njoj.

U narednim nastavcima donosit ću kriptograme objavljene od 1900. do 1990. godine, a pokušat ću proširiti bilješke i na autore s područja bivše države koji su imali objavljene zagonetke u listovima što su izlazili u Hrvatskoj. Tako u ovom prilogu predstavljam s jednim kriptogramom srpskog enigmatskog majstora Radmila Ivanovića.


U Leksikonu srpskih enigmata (2007.)može se naći opširan životopis, no svega trećina teksta odnosi se na Ivanovićev doprinos enigmatici. Radmilo Ivanović rođen je u Beogradu 5. lipnja 1933. godine. Od mladosti se školovao pa je od preciznog mehaničara došao do profesora strojarske struke.

U svijet zagonetaka ušao je konjićevim skokom objavljenim u tvorničkom listu Pupin 5. travnja 1955. godine. Sastavljao je razne vrste zagonetaka – osmosmjerke, kriptograme, ispunjaljke, konjićeve skokove, premetaljke, križaljke i dr. – a procjena je da je do danas objavio oko četrnaest tisuća zagonetaka. Od enigmatskih listova surađivao je u Čvor Križaljci, Enigmi, Horizontima, Eureci, Maloj Eureci, Maloj ukrštenici, Mini Čvoru, Orbisu, Pop Skandiju, Problemu (Zg), Razonodi miliona, Rebusu (Os), Vikend zabavniku, Vjesnikovu kvizu i ZEN-u. Osim imenom i prezimenom radovi su mu potpisivani i s: I. R., IV-R, Milorad, Radmilo, RA-I i R. I.

Bio je aktivan i u enigmatskim društvima – jedan od  osnivača EU Vuk Karadžić, Enigmatskog saveza Srbije i Enigmatskog saveza Jugoslavije, sudionik skupova enigmata, a 2005. godine ESS dodijelio mu je Zlatnu povelju za 50 godina enigmatskog stvaralaštva.


Ovaj kriptogram objavljen je u osječkom Rebusu br. 118 od 1. lipnja 1963. godine.

Štef

3 komentara:

Aljoša Vuković kaže...

Toni Renis

Anonimno kaže...


Interesantan je podatak da je Radmilo IVANOVIĆ bio inicijator knjige JUGOSLO-VENSKI SPORTISTI 1920 - 1991. U propratnom pretplatničkom listiću pisalo je da se radi o sportsko-enigmatskom leksikonu u kome su zastupljeni sportisti i to seniori u 43 a seniorke u 36 sportskih grana. Ukupno je trebalo da ima 24228 sportista. Dat je podatak o izdavaču - Enigmatsko udruženje "Vuk Karadžić" a autor je Radmilo IVANOVIĆ, Beograd, Dr Miloša PANTIĆA 5, tel: 011/474-104. Dat je i spisak svih sportskih grana koje su zastupljene u knjizi.

Nažalost, već godinama pokušavamo da pronađemo neki podatak o tome da li je živ Radmilo IVANOVIĆ ali bez uspeha.
Dok sam radio u Šahovskom savezu Jugoslavije pa potom Srbije Radmilo je dolazio i sakupljao podatke o šahistima jer su i oni trebalo da budu zastu-pljeni.

Vlašar

Nedjeljko Nedić kaže...

Jest, Vlado!