srijeda, 11. svibnja 2022.

Enigmatika u Valpovštini

Vrhunac stvaralaštva u kulturi, umjetnosti i zagonetaštvu jest – monografija. U hrvatskoj su enigmatici, što nimalo nije za pohvalu, iznimno rijetke. Donedavno bijahu svega četiri: „Zagonetke Ivana Gorana Kovačića“ i „Izabrane zagonetke Dragutina Karla Barbalića“ Slavka Peleha, Moj Enigmatikon te „Od Adžamovaca do Aachena i natrag“ Antuna Jurića. Ove im se godine pridružio i Stjepan Najman monografijom obosmjernoga naziva „Ovo plavo Valpovo“ s podnaslovom „Enigmatska povijest Grada Valpova“. Ocjenitelji djela su Boris Nazansky i Jovan Nedić, koji ju je i uredio i korigirao.


Knjiga sadrži 16 poglavlja: Počeci, Zagonetke u valpovačkim tiskovinama, Valpovačka okupljanja i natjecanja, Autorski enigmatski listovi, Susreti i natjecanja zagonetača i odgonetača, Okupljanje osječkih enigmata, Skupštine ZD Čvora, Priznanja, kategorije, članstva, Enigmozanimljivosti, Leksikon valpovačkih zagonetača i odgonetača, Valpovo i Valpovčani u zagonetkama, Sastavi valpovačkih zagonetača, Konzultirani izvori, Bibliografija enigmatskih članaka i priloga, Kazalo imena i Odgonetke. Leksikon valpovačkih odgonetača i zagonetača navodi trideset troje imena. Još uvijek aktivni su Stjepan Najman, Slavko Perković, Josip Stanić i logičarke Katarina Cvenić i Maja Jelkić, dok su većini znana i imena Željka Lovoševića, Mirka Cvenića, Dražena Birovljevića i Radovana Novoselića.



Ovim djelom, koje zaslužuje najvišu ocjenu i najiskrenije čestitke, Najman se još jedanputa potvrdio kao vrstan enigmatski kroničar. Da je takvih više.

Leksikograf

Broj komentara: 11:

Neki Tip kaže...

Još jednom čestitke imenjaku na ovakvom djelu. Složio bih se u svemu s Nedjeljkom, a posebno sa zadnjom rečenicom: Da je takvih više! Na žalost, danas kada su grafičke i nakladničke mogućnosti veće - nema ih!

Aljoša Vuković kaže...

Mužar - Razum

Minea

Aljoša Vuković kaže...

Iskrene čestitke

ROK BAN kaže...

ČESTITKA AUTORU.

gogoo kaže...

Čestitke Najmanu, znam za njegovu 'Valpovčicu'.
Poznata su mi prva tri pojma u kvadratu, šesti mi poznatiji kao jedan od naziva za gl. grad Kazahstana, u mjestu Velika sam se i kupao.
VELIKA
EREBUS
LENART
IBANDA
KUDDAN
ASTANA

gogoo kaže...

Treba pod 5. pisati KURDAN, tipkovnica ne sluša uvijek.

zarptica.53 kaže...

Cestitke Stjepanu, Borisu i Jovanu! Zivjela ENIGMATIKA!

Nedjeljko Nedić kaže...

S ispravkom sve je točno. Slažem se sa čestitarima.

Najman kaže...

Poštovani kolege!
Zahvaljujem na lijepim riječima.
LP

Anonimno kaže...


Neke odgonetke:

Premetaljka - glumila je: SOPHIA LOREN;

Anagramni rebus: POD STARIM I NOVIM KROVOVIMA!

Složite križaljčicu:

OTKAZI
PRIMOŽ
RUMORA
ABADAN
VATANI
ARIJAN

Član redakcije : ZAGONETAČKI UREDNIK;

Rebud - glumica: BO DEREK (bode "RE" "K");

Dvostruki anagramčić: "EMINA"

Čestitam Stjepanu NAJMANU na uspeloj knjizi!
Naravno, kad se bude moglo želim je nabaviti!

Vlašar

Nedjeljko Nedić kaže...

Da, Vlašare!