ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Zagonetačka kritika

 Поезија као еколошки покрет

 

ЕКО СВЕТ ФЛОРЕ И ФАУНЕ

 

Гордана Јовановић Шарић своју 16 поетску књигу посветила младим еколозима али и љубитељима поезије за најмлађе

У време када планета једва дише под теретом људског рода, Земља је завапила за помоћ, оно SOS, Help, Упомоћ, на свим језицима.Тако је настао екопокрет, разна друштва за чисту, лепу, слободну планету Zемљу, приступачну и доступну за сва жива бића,  флору и фауну, човека.

Како једна жена може да допринесе да живимо лепше и да сачувамо околину и ближње, да се осећамо сигурно и живље. Песникиња Гордана Јовановић Шарић изабрала је начин којим може највише да помогне да нам буде боље, да чувамо и пазимо једни друге, да штитимо нашу кућу, улицу, живи свет чији смо део.

Горданин начин, њена ефектна  и ефикасна борба за екосвет је писање, поетско скретање пажње на оно што је важно за све.

Зато нова књига, штампана уочи овогодишњег београдског  октобарског Међународног сајма књига названа Еко свет и представља стиховани апел, молбу, лепоту живог света који је угрожен, кога треба заштитити, сачувати, неговати. Наравно намењене најмлађима,деци предшколског и школског узраста.


Врсте које одумиру

Песме је поделила у два одељка, први је о биљном свету и теме су: акација, маслачак, кокос, палма, фикус, бамбус, бор, сунцокрет и још многе, други је о животињском становништву као што су: роде, рак, птице разних имена,орао, паук, нилски коњ, медвед, мрав, видра, опосум, мајмун, куна, козорог, коала, јеж, змија, зец, дивокоза, жаба итд. Испод сваке песме, постављена су кратка занимљива тумачења, као легенде, допуне, јер песникиња открива неке особине и карактеристике појма, даје и латински назив и екстра податке о изгледу, навикама, врсти и сл.Она чак приближава и географску постојбину врста које су у опасности да нестану.Прави педагог у песникињи.

Књига има и кратки део где  су понуђени савети за мале екологе, неки рекорди из живота овог занимљивог света, као и песме за ђаке најмањег узраста, почетнике, и у поезији и у изучавању система живог света на планети. Јер, као дугогодишњи педагог песникиња  зна да је знање  понуђено у малим дозама, кроз игру, најбољи начин да деца заволе учење и жива бића са којима се сусрећу. И екопокрет и његови задаци морају бити усвојена навика понашања од  раних дана човековог живота, јер без обзира на географска подручја човек је тај на кога све промене на Земљи највише утичу и ремете његов опстанак.

Зато је песникиња Гордана на крају ове разигране песничке збирке дала и појмовник, исцрпни списак биљака и животиња које су угрожене а које се налазе и у .„Црвеној књизи“, објављеној 1948. године, издање Међународне уније за заштиту природе и природних ресурса.

Ову Горданину књигу би требало превести на светске језике јер је екопокрет светски процес а и најмлађи би научили доста о зоосвету са разних географских меридијана. Утолико пре што  је песникиња своје стваралаштво и занимање као и поезију којој је посветила цео живот, окренула  деци, њиховом образовању и игри, као верним и постојаним читаоцима. Треба истаћи да је међу песникињама Шарићка препознатљива и позната по бављењу и  неговању народног усменог блага.

 

Поезија на темељу умотворина

Па је тако  своје загонетке  писане за децу објавила у неколике књиге изврсних загонетки лирског израза  као и песме басне које су веома прихваћене међу читаоцима најмлађег узраста и у настави.

Њена најлепша поезија заступљена је у антологијама дечјег песништва, награђивана је за песме духовног, винског и других садржаја  као и у стваралаштву енигматике где такође својим радом заузима угледно место и значај, лексиконима, признањима, наградама и др.

У поетској јавности први пут јој је објављен прилог 1963. године у „Сремским новинама“ , касније и „Енигми“ и отада ова поетска владарка не престаје да тка своју лирску тканицу, како јој се иначе зове једна збирка „Тканица од слова и стихова“.

Гордана Јовановић Шарић, члан је Удружења књижевника Србије, Енигматског савеза Србије и Енигматског клуба „Срем“, при Културном центру у Пећинцима.

 

ВЕЛИКА ПАНДА

Забринула се због панде планета.

Панда је симбол нестајућег света.

Ако се свет заиста боји

да ли ће панда да постоји,

нека добре законе скроји

и акције такве води

да панде живе на слободи

да им право на живот дамо

а не да их само из књига знамо.

Велика панда, Ailuropoda melanoleuca, има белу главу, црне уши, црн нос. Храни се бамбусом а ту и спава.

Илинка Г.Вуковић

2 komentara:

Anonimno kaže...


ZAHVALJUJEMO NEDJELJKO NA OBJAVLJENOM TEKSTU ILINKE VUKOVIĆ O KNJIZI GORDANE JOVANOVIĆ ŠARIĆ "EKO SVET".

Vlašar

Nedjeljko Nedić kaže...

Nema na čemu.