ponedjeljak, 9. siječnja 2023.

Četvrta knjiga ZKD-a

„Križaljke, premetaljke, rebusi ...” četvrta je knjiga koju je u pet godina djelovanja objavio naš Zagonetački klub Dragalić. To je pravi mali pothvat za Klub koji okuplja zaljubljenike u zagonetke u jednoj maloj seoskoj sredini. Prije toga objavili smo knjige „Dragalić u zagonetkama”, „Zagonetke Grigora Viteza” i „Dobri duh Cernika Tiho Podkonjak - Eznol ispiski”. Vrijedno je istaknuti da je i naš član Antun Jurić iz Adžamovaca u vlastitoj nakladi objavio autobiografsku knjigu „Od Adžamovaca do Aachena i natrag”. U međuvremenu smo izdali i nekoliko mini izdanja sa zagonetkama koje smo pripremili za učenike osnovnih škola Dragalić, Okučani i Rešetari te Gradsku knjižnicu Nova Gradiška, Narodnu knjižnicu i čitaonicu „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci ...

Naši članovi objavljuju svoje radove i u Facebook grupi „Zagonetački klub Dragalić”, blogu Branislava Modrića „Zagonetači i rješavači”, a naše radove povremeno objavljuju i blog Slavka Bovana „Tupljenje i oštrenje” i Nedjeljka Nedića „Deseta umjetnost - enigmatika”. Redovito svoje radove objavljujemo i u prestižnim hrvatskim zagonetačkim listovima, najviše u svim izdanjima riječkog „Feniksa”, „Kvizorami”, stručnom časopisu „Hrvatska pčela”... Upravo stvaranje zanimljivih zagonetaka čiju su kvalitetu prepoznali urednici zagonetačkih listova i njihovo objavljivanje motiviralo nas je da iz obilja materijala odaberemo manji dio i prezentiramo javnosti čime se, pomalo samozatajno, bavimo. Na taj način promoviramo svoje mjesto i općinu Dragalić, ali i šire novogradiško područje diljem Lijepe naše i izvan Hrvatske. U tome nam pomažu i kolege iz Adžamovaca, Nove Gradiške, Novske, Pivara, Gornjeg Varoša i drugih mjesta.


Već smo prve godine krenuli s puno entuzijazma, primjerice, na SOZAH-u u Bjelovaru 2018. bili smo najbrojnija ekipa, a mnogi nam u Hrvatskom zagonetačkom savezu i zagonetačkim krugovima priznaju da smo jedan od aktivnijih i dobro organiziranih klubova u Hrvatskoj. Podsjećam, pokrenuli smo i prikupljanje knjiga za knjižnicu Kluba koju bi trebalo staviti u funkciju, organizirali smo Zagonetaonice za učenike osnovne škole, a rad s mladima i promocija zagonetaštva među njima kao jedna edukativno-zabavna aktivnost i dalje će biti jedan od naših zadataka. Prošle smo godine za novog predsjednika izabrali Branislava Modrića koji kaže da nas sljedeće čeka mnogo posla, osobito na organizaciji 39. SOZAH-a.

Vjeko Hudolin

2 komentara:

gogoo kaže...

Lipo od Dragalića. (jednom sam za njih napravio 6x8.)

Nedjeljko Nedić kaže...

Jesi. Ljudi se trude!