utorak, 28. ožujka 2023.

Osmice Luke J.

 


(Luka Jelavić i Vladimir Kutnjak, Kvizorama broj 1613, 25. III. 2023., str. 38)

Kvizoramko

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Sonder, Mali, Eder

Hajro kaže...

spisatelj, Crno more, urednica, tarenica, Schubert, priredba, amandman, ljekarija...
v
A da maknemo skandinavku, recimo prvih nekoliko sati... Papirna prezentacija nema taj luksuz, zašto ne iskoristiti prednosti interneta...

Dobar primjer - bez skandinavke treba malko više dosjetljivosti da se dođe do Schuberta, baš je lijepo dozirano, ni prelako ni preteško.

Anonimno kaže...

Vrijeme je da se pređe na 9x9, jer osmice su već potrošene. I Miro Šarić je s pananagramkama davno prešao na devetke jer ih ima puno više.

Nedjeljko Nedić kaže...

Valjda je točno!

Hajro kaže...

Uradio sam poodavno i devet devetki i deset desetki, negdje bi ih trebalo ponuditi pa da vidimo šta će reći odgonetači. Autoru su bitno teži zadatak od osmica (sedmice su super lake) pa je, po logici da je rješavanje bezopisne križaljke u stvari sastavljanje sa garancijom da je moguće, za očekivati da budu teže i odgonetačima. Dodavanje pomoći kao ovdje sa skandinavkom je logičan potez, u skladu sa željom da se podrži novi koncept, no iskušenje da se ide lakšim putem (pogleda ta dva pojma) bi, ovdje na blogu, možda, bilo dobro malko odgoditi. Po stoti put - velika je šteta što ne koristimo blagodati interneta. Ličimo na one koji sada kuckaju na kompjuteru na sličan način kao prije 40 i više godina na staroj olimpiji ili olivetki (nekad sam imao jednu sa ekstra dugim valjkom).

Jesu li osmice potrošene? Ako vrli pitac, odnosno "tvrdac" tvrdi da jesu pretpostavljam da misli na pojmove koji se ponavljaju... i to jeste tako, bilo bi dobro imati evidenciju pojmova korištenih u ovih par stotina dosad objavljenih osmica. Pojmovi se ponavljaju i u blok bjelinama (recimo 13-ce i 14-ce), a i u regularnim kombinacijama... Nazad na osmice - ključ za rješavača su sintagme i/ili pojmovi složene strukture i tu ima još mnogo neiskorištenih bisera, a i stari biseri se mogu slagati u nove lijepe niske... Vjerujem da koncept i format nisu potrošeni, naprotiv, čini se da je 8x8 nekakva zgodna i prihvatljiva mjera.

Osim pomenutih devetki i jedanaestica radio sam i neke varijacije osmica, no teško da će to naći mjesta u izdanjima, a za rad online (blog...) nekako nemam energije, sve je nekako obeshrabrujuće zamrlo.

Evo se zaustavljam, pozdrav svima, posebno ovom dragom nepotpisanom...