subota, 30. ožujka 2024.

Bračanin (1)

 

ZVONIMIR BEGO

(Bobovišća na otoku Braču, 17. siječnja 1914. – Šibenik, 7. studenoga 1979.)

U svijet je zagonetaka ušao kao četrnaestogodišnjak suradnjom u više dječjih listova koji su tada izlazili u Zagrebu. Surađivao je kasnije u sisačkoj Narodnoj zagonetki, zagrebačkome Svijetu i Razbibrizi, Omladini, Anđelu čuvaru, Sfingi Rebusu, Vjesnikovu kvizu, osječkoj Zagonetki i Rebusu, Čvor Razbibrizi. Neki od njegovih pseudonima su Miobog Vizner, Bazge, Bego, Z-Be, Z. Be, Ze Bego ...

Predstavljen je u Leksikonu zagonetača Jugoslavije Stjepana Horvata iz 1979. S radovima je zastupljen u Tumaču zagonetaka Josipa Budisavljevića iz 1933., iz koje je čarobna četvorina 6 x 6 u prilogu, Zbirci kvadrata 7 x 7 (1930.-1991.) i Zbirci kvadrata 8 x 8 (1934.-2019.) Borisa Antonića.



2 komentara:

Neki Tip kaže...

Zvonimir BEGO je jedan od najznačajnijih zagonetačkih autora četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća. Objavio je više od tisuću zagonetakau to vrijeme, no u novijim časopisima od kraja šezdesetih do danas objavljivane su mu uglavnom zagonetke u antologijama. Cijelo vrijeme javljao se iz Šibenika, a velik broj radova potpisan mu je i pseudonimima ili šiframa: Bazge, Bego, Miobog Vizner, Z-Be, Z.Be Ze. Bego.
(i ima toga još!)

Nedjeljko Nedić kaže...

Zato mu i dajem nizanku.