utorak, 19. ožujka 2024.

Nagrada Dr. Ivana Šretera za 2023.

Časopis Jezik po osamnaesti je puta priredio natječaj za izbor najbolje nove hrvatske riječi. Na natječaj  su poslane 303 nove hrvatske riječi. Prosudbeno povjerenstvo, koje čine predsjednica Sanda Ham  i članovi Nataša Bašić, Igor Ćatić, Hrvoje Hitrec, Ljubica Josić, Marko Kovačić, Mile Mamić i Dubravko Smajić, odlučilo je ne dodijeliti Nagradu dr. Ivan Šreter jer nijedna predložena riječ nije dobila dostatan broj glasova. Po njihovu mišljenju većina najboljih riječi već je predlagana prijašnjih godina.



Moji prijedlozi bili su ove riječi: ISPITNIK (kviz), PREDSELJE (zaselak na ulazu u selo) i URAČUNAVLJIVANJE (digitalizacija). Moj favorit bila je treća riječ. Inače, do danas su tri moja prijedloga ušla u konkurenciju od deset najboljih (VODOMET – vaterpolo, UBODNIK – Memory Stick i SUČELIŠTE – Talk Show), ali nagradu nisam nikada osvojio.

3 komentara:

Slavko Bovan kaže...

Baš juče sam gledao prilog u kome se neka novinarka (ne znam koja je hrvatska televizija) sprda s VODOMET. Bila neka anketa na ulici s pitanjem. "Znate li šta je vodomet"?

Nedjeljko Nedić kaže...

Ta nema pojma, jer da nešto zna upitala bi a što to znači vaterpolo? To je "polo u vodi"!

Anonimno kaže...

Polo je lopta, tako da to znači lopta u vodi. Hokej bi onda bio ledomet, a nogomet travomet. Met ide uz dio tijela kojim se igra. Znalac