četvrtak, 9. svibnja 2024.

U spomen (71) – MLADEN MRČELA


Jučer mi je stigla, sa zakašnjenjem od tri dana, tužna vijest da je 6. svibnja preminuo Mladen Mrčela, zagonetač, karikaturist, stripaš i ilustrator. Mladen je bio jedan od prvih, uz Branka Medaka, stalnih suradnika u Čvorovim izdanjima u kojima je u to vrijeme objavljivao karikature s temama vezanim za enigmatiku. Danas mogu reći da su to bili prvi takvi prilozi koji su grafički obogatili stranice Čvor Razbibrige, Skandi Čvora, Hit Skandija

Mladen Mrčela rođen je u Koprnu (danas općina Unešić) 1. siječnja 1955. godine. U svijet enigmatike ušao je crtajući karikature na temu križaljaka koje su većinom objavljivane u Skandi Čvoru. Njegov crtački dar svakog dana vodio ga je do novih redakcija pa je surađivao s mnogim časopisima u raznim državama na četiri kontinenta.

Mladen mi je pisao: Sve crtam rukom, bez pomoći kompjutora, potrebna mi je olovka, gumica, tanki crni flomaster, flomasteri u boji i drvene bojice. Volim istaknuti puno detalja, a ne volim prazni prostor i zato koristim naočale i povećalo. Uostalom i život se sastoji od bezbroj detalja, a velike, bitne i važne stvari događaju se povremeno.

Dogovarao sam s njim pripremu i tisak njegove knjige, isključivo s crtanim zagonetkama za koje je bio majstor (razni labirinti, ponajviše neponovljivi crteži za 10 razlika …). Čak mi je poslao i uređene (skenirane) priloge, riješili smo i naslovnu stranicu, ali eto sve to nije još pronašlo put do tiskare.

Objavio je tisuće raznih ilustracija, karikatura, kratkih stripova a ilustrirane zagonetke objavili su mu brojni nakladnici enigmatskih časopisa. Pobrojat ću samo one časopise i nakladnike u kojima je surađivao najmanje godinu dana: Čvor Razbibriga, Skandi Čvor, Hit Skandi (Bjelovar), Kvizorama i MAK (Zagreb), Razvedrilo i Družinski zabavnik (Ljubljana), Eureka (Novi Sad), Domenica  Quiz, izdanja Corrado Tedeschi editore (Italija), Zugartoediciones (Španjolska), Rätselund Freizeit (Njemačka), Crosswordkingdom (Slovačka), HTML Games (Nizozemska), Kolmikirja (Finska), Reviarozriwky (Poljska), Crossword (Južna Koreja), Lovatts (Australija), Puzzle Company (Novi Zeland), Games World of Puzzles (SAD), i još brojni drugi.




Osim crtanih zagonetaka i karikatura ilustrirao je brojne knjige za djecu, slikovnice, školske udžbenike i dr.

Na ovom blogu objavljene su brojne njegove karikature na temu križaljaka, dok su neke ilustrirane zagonetke (10 razlika) objavljene na blogu Enigmatika (TIO).

Dragi Mladene, tvoje zagonetke uvijek će nas podsjećati na tebe i tvoj doprinos hrvatskom zagonetaštvu. Počivao u miru.

(sh)

4 komentara:

Aljoša Vuković kaže...

Sućut obitelji i enigmatskoj zajednici! Počivao u miru Božjem

Zdravko kaže...

Nek mu je laka zemlja.

Nedjeljko Nedić kaže...

Moja iskrena sućut.

gogoo kaže...

Počivao u miru.