četvrtak, 4. travnja 2019.

Države svijeta (38) - EGIPAT


Velika afrička država na SI Crnoga kontinenta s površinom od 1.001.450 km2. S poluotokom Sinajom zahvaća i azijski kontinent. Izlazi na Sredozemno i Crveno more. Kopneni su mu susjedi Izrael, Libija i Sudan. Najveća rijeka jest Nil, najveće jezero Nasserovo jezero, a najveći vrh Mount Catherine na Sinaju (2.637 m). Glavni je grad Egipta Kairo. Ini veći gradovi su Giza, Suez, Aleksandrija, Port Said, Hulwan, Tanta, Mansura, Asyut, Luxor, Benha i Aswan. Stanovnika je više od 80 milijuna.



Egipat je neovisan od 28. veljače 1922. Predsjednička je republika s jednodomnom skupštinom. Službeni je jezik arapski. Sunitski muslimani čine 90 % stanovništva Egipta, a preostali dio čine Kopti. Valuta je egipatska funta koja ima 100 pijastra. Pored nafte, zemnoga plina, željezne rude i ribe, poznat je i po turizmu koji, zahvaljujući značajnim svjetskim arheološkim nalazištima iz doba faraona, predstavlja bitan udjel u državnim prihodima. Arheološka disciplina koja proučava staroegipatsku kulturu i spomenike naziva se egiptologijom.

Zemljopisac


2 komentara:

gogoo kaže...

Šetao sam se jedno vrijeme po velikom gradu Aleksandriji, ima lijepe restorane uz dugačku obalu, najdužu koju sam vidio.

Nedjeljko Nedić kaže...

Skoro cijeli Egipat zapravo živi u delti Nila.