ponedjeljak, 1. travnja 2019.

Kriptogramologija (5)


U 33. broju Ilustrovanog lista s nadnevkom 14. kolovoza 1915. godine, na 788. stranici (tada su se stranice označavale od početka do kraja godine!) objavljen je, kao 647. zagonetka te godine,  Kriptogram u okviru od Elvire Talek. O ovoj zagonetačici malo znamo (čak se sumnja da je to pseudonim nekog drugog zagonetača), no imam zabilježeno da je Elvira, osim u Ilustrovanom listu, svoje zagonetke objavljivala i u časopisima Dom i svijet (1925. – tri zagonetke) i Pariškoj modi (1924. -1; 1926. – 1; 1928. – 2). 


Godine 1928. u Pariškoj modi objavila je zagonetku i Tekica Talek, a njezin rad je zabilježen u istom časopisu i 1935. godine. U više godina ime Tekica se pojavljuje i kao: Tekica iz Lovrečine, Tekica mama, Tekica s pijavicom, Tekica u Radencima, kao i u potpisu Tekica Nigritella iz Križevaca.
Ovo su za sada točne činjenice, no možda daljnja istraživanja otkriju tko se krije iza ovih potpisa. A na vama je da pokušate riješiti njezin kriptogram  star, eto, više od stotinu godina.

Štef

4 komentara:

Nedjeljko Nedić kaže...

Ovo je vjerojatno pseudonim Nikole Fallera jer je prezime Talek premetaljka od imena Tekla, a tako se zvala Fallerova supruga.

zvonko kaže...

Ovo je jedan od rijetkih kriptograma kojem neznam rješenje a ne razumijem ni ključ.

Neki Tip kaže...

Prema podacima koje je prikupio Franjo Tušek, a bit će uskoro objavljeni u novoj Čvorovoj knjizi "Bibliografija zagonetačke rubrike Pariške mode" Nikola Faller objavio je gotovo polovinu svih zagonetaka. To je potpisivao nizom imena, danas bismo rekli pseudonima, pa ću samo nabrojiti neke: Alka Trefell, Elvira Talek, Glazbokvak, Klara Tefell, Lacka Tleiter, Mikula Zagorec, Nikica i Tekla, Nikola Padačić, Nikola Padavić, Rafael Kollin, Tekica Nigritella, Tekica Talek i Učo.

Nedjeljko Nedić kaže...

Što znači "HOMOGIJALNO" u tekstu ispod kriptograma?