ponedjeljak, 8. travnja 2019.

Kriptogramologija (6)


U 6. broju Pobratima s nadnevkom 15. studenoga 1898., na 144. stranici (tada su se stranice označavale od početka do kraja godine!) objavljena je zagonetka Zagonetno čitanje po trokutu. Iako ne piše da je to kriptogram, svakako je to ova zagonetka, jer treba naći odgonetku po stanovitom logičkom ključu koristeći dane grafičke oznake. Zagonetku je sastavio Čika Apik, a danas znamo da je to pseudonim profesora matematike, fizike i kemije Ivana Branislava Zocha (Jasenova, Slovačka, 24. lipnja 1843. – Modra, Slovačka, 27. prosinca 1921.). Zagonetao je u Pobratimu krajem devetnaestog stoljeća (od 1892. do 1908. objavio je 91 zagonetku) a bio je jedan od prvih autora mrežastih zagonetaka. Objavio je članke O premetaljkama (1893.) i O optičkim varkama (1900.). Javljao se iz Petrinje gdje je bio ravnateljem gimnazije od 1889. pa sve do umirovljenja 1908. nakon čega se vraća u Slovačku u mjesto Modra.
Iz Petrinje je 1900. godine u Pobratimu objavio jednu zagonetku i Gustav Zoch o komu ne znamo gotovo ništa, a mogao bi biti u rodu s Ivanom, no za to nema još potvrde.


Štef

Broj komentara: 6:

zvonko kaže...

rješenje ću dati sutra,ostavljam malo vremena drugima.
Poštovani Nedjaljko,da li kao arheolog znaš da je 1932. godine iskopana u Korsabadu glinena pločica iz 8. stoljeća pr.n.e. na kojoj je najstariji poznati tekst sa sakrivenom porukom pisanom u obliku akrostih-telestih.

Nedjeljko Nedić kaže...

Korsabad je Khorsabad ali glavno je nalazište Dur-Sharrukin. Još uvijek imam udžbenik "Arheologija Bliskog istoka" Vidosave Nedomački i ne sjećam se toga podatka. Ako imaš taj tekst, pošalji mi ga. Rado bih ga objavio.

Nedjeljko Nedić kaže...

JEZIK JE GLASNIK DUŠE! (to bi trebala biti odgonetka).

zvonko kaže...

Točno. Podatak je iz knige:Milivoj Čatipović:PODVALE;OBMANE I ZABLUDE U SVIJETU NAUKE,Školska knjiga,Zagreb,1980.Nažalost nemam skener,tekst i slika su na dve stranice i veoma je interesantan materijal glede kriptografije.

Nedjeljko Nedić kaže...

Pročitat ću malo pozornije Vidosavinu knjigu možda se to ipak spominje.

zvonko kaže...

Ako ne nađeš fotokopirat ću i poslati ti, to si zaslužio.