srijeda, 7. kolovoza 2019.

Kriptogramologija (23)


Danas donosimo jedan kriptogram iz zbirke kriptograma koju priprema Zvonimir Bach. Objavljen je u Ilustrovanom listu u broju 23  na 549. stranici a autor mu je Tomica Kolombar iz Zagreba.


O Tomici Kolombaru (Tomislavu Kolombaru) vrlo malo se zna iz zagonetačkog žarišta i nije posebno zabilježen u enigmatskoj literaturi. Javio se iz Zagreba, vjerojatno je u to vrijeme bio student. Neki podaci upućuju na to da je rodom iz Koprivnice, jer u Pobratimu (1911./1912.) su objavljene četiri zagonetke potpisane sa Tomica Kolombar, Koprivnica.
Istražujući dalje moje pretpostavke gotovo su se i pokazale točnima. Uspio sam pronaći članak Koprivničanca, likovnog kritičara Marijana Špoljara koji govori o Tomislavu Kolombaru, zaboravljenom slikaru u korpusu hrvatske umjetnosti.  Špoljar je dao opširan životopis u kojem stoji i ovo:  Rođen je 3. prosinca 1899. u obitelji koprivničkog fotografa Vladimira Kolombara. Nakon osnovnog obrazovanja u Koprivnici pohađa Učiteljsku školu u Zagrebu, da bi u škol. godini 1918./19. upisao tečaj slikarskog odjela na Privremenoj višoj školi za umjetnost i umjetni obrt. … Sušica, od koje se razbolio na početku 4. semestra, onemogućila mu je pohađanje škole, a ubrzo je uzrokovala i smrt. Tomica je umro  20. travnja 1920.

Ovi podaci pokazuju da je donji kriptogram nacrtao sam autor, a sada je jasno zašto se više ne pojavljuje njegovih zagonetaka poslije 1920. godine.

Štef

3 komentara:

zvonko kaže...

Ključ je slijed pokazatelja različitih vrsta po izgledu ali treba pogoditi početak slijeda u zatvorenom skupu pokazatelja a ovdje je to gore od lijeva na desno.Rješenje:
Svojoj dragoj otadžbini
dajmo svoga truda plod,
nek nas ljubav ujedini
sve za kralja,dom i rod.

Nedjeljko Nedić kaže...

Prvi puta čujem za ovoga sastavljača.

Neki Tip kaže...

Kako prvi puta, pa već smo imali jedan njegov kriptogram prije nekoliko mjeseci (Kriptogram 11). Na žalost, mnogo toga čujemo prvi puta, jer važno je ono što je danas, a što je bilo to nas u pravilu ne zanima.