ponedjeljak, 12. kolovoza 2019.

Kriptogramologija (24)


Današnji kriptogram objavljen je kao 334. zagonetka u Ilustrovanom listu na18. stranici prvog broja što nosi nadnevak od 3. siječnja 1915. Kao što se vidi složila ga je Lilla Efarkon. I ovog puta neće biti problema da se otkrije autor, ali za odgonetku sigurno bi moglo biti.


Dakle, Lila Efarkon jedan je od brojnih pseudonima pod kojima je svoje radove potpisivao jedan od naših najznačajnijih zagonetača s početka prošlog stoljeća – Nikole Fallera. Da podsjetimo i na sljedeće: u Domu i svijetu bio je Rafael Kollin i Mikula ili Nikola iz Ivanca, a isto tako u Pariškoj modi kojoj je bio suradnik od 1924. do 1938. i gdje je objavio ukupno 49 zagonetaka. Mnogi su ga znali i pod pseudonimom Učo ili Glazbokvak, a znao je ispremetati slova imena svoje supruge Tekle pa je bio i Alka Trefell i dr.

O Falleru je mnogo toga napisano, pa su Vazakovci u njegovu čast godinama organizirali Fallerov zagonetački memorijal na kojemu su proglašavali i nagrađivali najbolje zagonetačke inovacije.

Štef

2 komentara:

zvonko kaže...

Ključ:rimski brojevi su mjeseci u godini(I-XII=siječanj-prosinac) a arapski brojevi redoslijed slova u pripadajućem mjesecu.Rješenje:Sretno novo ljeto.

Nedjeljko Nedić kaže...

Tako je Zvonimire!