petak, 9. kolovoza 2019.

Tisućiti broj Đerdana


Jučer se u prodaji pojavio tisućiti broj Enigmatskoga đerdana, časopisa u izdanju Planjax komerca iz Bobara kraj Tešnja. Ovaj enigmatski tjednik tako je postao drugi zagonetački list u BiH koji je dočekao izlaženje tisućitoga broja. Prije njega to je uspjelo Skandi Sezamu koji je došao do 1170. broja. Na toj vječitoj listi bh. enigmatskih novina treće mjesto zauzima nekadašnji rekorder sarajevski Orbis čiji brojčani domašaj ne znam. Četvrti je banjolučki HiK s oko dvjesto brojeva i to je to.


Prvi broj EĐ-a izašao je početkom studenoga 1994. U listu prevladavaju skandinavke ali su zastupljene i klasične križaljke, pananagramke, premetaljke, domino križaljke, razmještajnice, potiraljke, rebusi, ispunjaljke ... Suradnici Đerdana mahom su bh. zagonetači. Od onih dobro znanih spomenut ću Aladina Mahmutovića, Branka Milovanovića, Jasmina Mahića, Ljubicu Bilalović, Senada Pirića, Ismeta Herovića, Dušana Đukića, Ibru Memića, a od onih koji se enigmatikom bave od 1996. Remzu Suljića, Vejsila Džanića, Hilmu Šalaku, Hamdu Biogradliju, Hasana Jusufija, Miroslava Markovinovića, Avdu Bašića ... Glavni i odgovorni urednik časopisa je Ramiz Brkić.






Izdavaču, uredništvu, suradnicima i odgonetačima Enigmatskoga đerdana čestitam ovaj značajan jubilej sa željom da ne posustanu.

Čestitar

Broj komentara: 6:

Nedjeljko Nedić kaže...

Ovo je 1.800. prilog na novom blogu DUE!

gogoo kaže...

Čestitke Đerdanu za tisuću.

Nedjeljko Nedić kaže...

Slijede i moje iskrene čestitke!

Миле Јанковић kaže...

Koji je format časopisa i koliko ima strana?

Zdravko kaže...

Surađuješ li Nedjeljko u EĐ?

Nedjeljko Nedić kaže...

Sadašnji je format B-5, ali je dugo bio manji (B-6). Stranica, mislim, ima 52. Uglavnom ne šaljem pa sam do danas objavio svega dva rada.