subota, 21. prosinca 2019.

Inačice križaljaka (53) – TOČKOPISNICA


Naziv ovoj inačici križaljke dadoh ja, no autor je Vladimir Kutnjak. Bit je u opisima u kojima redovito nedostaje po jedna riječ koju trebate upisati u lik zadane križaljke sukladno broju pod kojim se nalazi. Nalikuje direktivki Siniše Komljenovića kod koje se svaki opis sastoji samo od jedne jedine riječi.


(Vladimir Kutnjak, Kvizorama broj 1445, 14. XII. 2019., str. 16)

Enigmoznalac

3 komentara:

Nedjeljko Nedić kaže...

Slobofno upišite bolji naziv od ovoga mojega. Ja sam želio izbjeći naziv s dvama riječima.

Hajro kaže...

Bilo bi zanimljivo čuti kako je išlo sa rješavanjem. Ja sam uživao, naravno nisam sve znao, ali mi je draže od standardnih opisa. Ovaj koncept otvara i nove mogućnosti u kombinatorici sa najrazličitijim varijantama (padeži, glagolski oblici...). Mnogo šta dosad neiskoristivo za sadržaj križaljke ovim postaje moguće izvrstan materijal. Možda je i najbolja realizacija one stare o znanju i razonodi, ovo je svojevrstan test znanja i dosjetljivosti. Vrijedilo bi "upirati", odnosno uporno pokušati uvesti u enigmatsku ponudu. Sastavljanje je super zahtjevan zadatak ako se želi baš sve pojmove opisati na ovaj način. Sve tri faze, sastavljanje, opisivanje i rješavanje, traže svježiji pristup, umjesto bezbrojnih enigmatizama kojima razvlačimo bjeline i počesto izluđujemo rješavače, ovdje se bavimo bogatstvom jezika, svakodnevnim izrekama i frazama, enciklopedijskim, ali i super ležernim znanjima, od nekog klasičnog naslova do jučerašnje provale neke javne osobe. Velika većina pojmova može biti opisana na više (ponekad i mnogo) različitih načina i samo to je veliki dobitak, veliko osvježenje u poređenju sa suhim standardnim opisima, predvidivim i nestimulativnim. Mnogo češće će se rješavač nasmijati, sjetiti nekog starog naslova, izreke, pjesme i sl.

Teško je mijenjati navike, sastavljačke, uredničke, rješavačke, no ako se upitam ono krunsko pitanje "je li na dobro enigmatike" vjerujem da jeste i da to uključuje i dobro za izdavače.

zarptica.53 kaže...

Uzivao sam u rjesavanju. Koje osvjezenje! Bravo, Vlado!