subota, 28. prosinca 2019.

Nenetova riznica zagonetačkih knjiga (27) – KAKO SASTAVITI DOBRU KRIŽALJKU


EU „Bjelovar“ je 1970. objavio knjigu Slavka Peleha „Kako sastaviti dobru križaljku“. Autor je kroz dva poglavlja, Stvaranje križaljke i Obrasci i priručnici križaljkotvorca, iscrpno pojasnio pravila za sastavljanje križaljaka te načine čijom će primjenom sastavak biti kvalitetniji.


Prema Pelehu osnovna pravila sastavljanja su: 1.) izbjegavanje jednoličnih riječi, 2.) uvrštene riječi moraju biti pravopisno, jezično i gramatički ispravne, 3.) prednost bi valjalo davati domaćim riječima, pretežito onima s više slovnih skupina, 4.) poželjno je da to budu većinom imenice, 5.) glagoli moraju biti u infinitivu, 6.) od pridjeva prednost imaju oni u srednjemu rodu, 7.) dozvoljeno je uvrštavati i zamjenice, 8.) sve ostale vrste riječi također su dozvoljene, 9.) prvouvrštene riječi u križaljci, koje su obično i najdulje, trebale biti imenice u jednini, 10.) svaka uvrštena riječ u križaljci mora imati samostalno značenje.





U preslicima vam donosim odjeljak „Ostala, dopunska sastavljačka pravila“. Budući da je Pelehova knjiga aktualna i danas, držim da bi ste ju trebali imati u vašoj enigmatskoj knjižnici.

Zagonetač

1 komentar:

RadojaR kaže...


Uvijek s ponosom ističem da pripadam sastavljačima koji su učili sastavljati iz ove knjige i da mi je ovo najdraža enigmatska knjiga. Ogroman je uticaj koji je ova knjiga izvršila, što direktno što indirektno, na brojne generacije sastavljača (Mnogi toga nisu ni svjesni!) zbog čega je njena uloga nemjerljiva.