ponedjeljak, 23. prosinca 2019.

Kriptogramologija (42)


U Anđelu čuvaru objavljeno je preko stotinu različitih kriptograma, a u ovoj rubrici uglavnom predstavljam one crtane. Veći dio će biti predstavljen u knjizi o kriptogramima što ju priprema Zvonimir Bach iz Pisarovine, pa ako bude sreće izaći će na svjetlo dana 2020. godine.

Današnji kriptogram objavljen je u desetom broju Anđela čuvara tiskanog lipnja 1932. Kao autor potpisan je B. Juras, odnosno Branko Juras. O njemu u LZJ piše: Zagonetao je tridesetih godina. Surađivao je u časopisu „Omladina“ i drugdje. Objavljivao je stihovne i druge zagonetke.

Danas o njemu znam poneku činjenicu više. U Omladini je (1930.-1932) objavio četiri zagonetke. Surađivao je u Mladosti (1931./32.) gdje sam pronašao njegove dvije zagonetke, ali zato je bio vrlo uspješan suradnik u Anđelu čuvaru (1928.-1932.). U Mladosti i Omladini uz ime i prezime kao mjesto javljanja navodi se Šibenik.



Po nekim podacima rođen je 1913. i bio je glumac (glumio u filmu 1952.) ali sve su to do daljnjeg moguća nagađanja.

Štef

3 komentara:

Neki Tip kaže...

Eto, novo i to da je Branko Juras objavio ukupno 34 zagonetke u navedenom razdoblju u "Anđelu čuvaru", što je za ono vrijeme bio popriličan broj.

zvonko kaže...

Rješenje:Anđeo čuvar svima želi preko ljeta odmor veli.
Ključ:premetanje kretanjem(hodom) po pokazatelju položaja,početak treba pogoditi a smjer sugerira smjer slova u skupu slova.

Nedjeljko Nedić kaže...

Naspram prijašnjih ovi današnji kriptogrami su mačji kašalj.
Tako je, Zvonimire!