ponedjeljak, 13. siječnja 2020.

Kriptogramologija (45)


U časopisu za zabavu i pouku srednjoškolske mladeži Omladina(1918.-1945.) objavljivane su zagonetke u dvije rubrike – najprije u rubrici Šala i zabava, a kasnije u rubrici Zagonetke. Među brojnim zagonetkama objavljeno je šezdesetak kriptograma.

U dvobroju 8-9 četrnaestog godišta (ožujak-travanj 1931.) na 9. stranici objavljen je kriptogram do sada u literaturi ne zabilježenog autora Emila Hrycaja iz Nove Gradiške. Ključ je jednostavan i vjerujem da će se lako naći točna odgonetka.


Pokušao sam pronaći poneki podatak o Hrycaju, ali sve je ostalo na nedovoljno vjerodostojnim činjenicama. Jedino što sigurno znam je to da je u tri godišta Omladine objavio 18 zagonetaka. Prvu zagonetku, pod nazivom Zbrojidba, objavio je u siječnju 1930. godine u 5. broju Omladine (XIII. godište, 1929./1930.). Za sada ne postoji podatak je li Hrycaj objavio još poneku zagonetku u nekom drugom časopisu toga vremena. Ovo je prigoda dragalićkim zagonetačima da pokušaju pronaći još poneki podatak, jer vjerujem da je Emil Hrycaj u razdoblju 1930. do 1933. godine bio srednjoškolac, a poneki zapis vjerojatno postoji u nekoj školi.

Štef

3 komentara:

Anonimno kaže...


Rešenje: SRETAN USKRS ŽELI SVIMA UREDNIŠTVO OMLADINE!

Vlašar

zvonko kaže...

Točno.

Nedjeljko Nedić kaže...

Petica je ključ! Točno!