petak, 10. siječnja 2020.

Predstavljanje Tonine knjige


U prostorijama Gradske knjižnice u Novoj Gradišci osmoga je siječnja 2020. predstavljena knjiga zagonetača i publicista Antuna Jurića iz Adžamovaca kraj Nove Gradiške pod nazivom „Od Adžamovaca do Aachena i natrag“ (Vor Adzamovci bis nach Aachen und zurück). Skup je priredio ZKD, čijim je članom i sam autor.



Sve nazočne najprije je pozdravila v. d. ravnateljica GK Nova Gradiška Biljana Dakić i tajnik ZK „Dragalić“ Branislav Modrić. Oboje su zasebno pozdravili Vjekoslava Hudolina i poželjeli mu što brži oporavak. O knjizi je potom izlagao njezin urednik Nedjeljko Nedić. Istaknuo je da se radi o bioenigmomonografiji jer je Jurić vlastite autobiografske podatke prožeo uspjelim zagonetačkim sastavcima objavljenim u enigmatskm časopisima u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Njemačkoj. „Čitajući Jurićevu knjigu može se zaplakati, ali i nasmijati. Ona je potvrdom da živ čovjek može svašto istrpjeti ukoliko se ne preda i da ljubav uistinu sve može“ – naglasio je Nedić dodavši da život Antuna Jurića sliči borbi ribara Santiaga, glavnoga junaka romana „Starac i more“ Ernesta Hemingwaya.

                                  
Autor knjige Antun Jurić zahvalio se svima nazočnima na dolasku posebice izdvojivši gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, općinskoga načelnika Rešetara Zlatka Agu i svoju učiteljicu iz osnovne škole Stanu Banožić. Zatim je iznio niz zanimljivih pojedinosti iz vlastitoga života, planove za budućnost, odgovorio je i na nekoliko pitanja i naposljetku potpisivao darovane knjige.

Knjigom Antuna Jurića i zbirkom zagonetaka Grigora Viteza ZKD se ponovno potvrdio kao najaktivniji zagonetački klub u Lijepoj našoj. Druženje s autorom i ZKD-ovcima nakon domjenka u knjižnici nastavilo se u Toninom domu.

Urednik

3 komentara:

gogoo kaže...

Lijepo predstavljeno, čestitke autoru i drugima koji su radili na knjizi, a Vjekoslavu brz oporavak.

Zdravko kaže...

Knjige posvuda, lijep i primamljiv ambijent za predstavljanje knjige.
Čestitam kolegi Juriću na knjizi, u koju je pretočio jedan kreativni dio svog života. Čestitam Nedjeljku koji je, bez sumnje, dobro uradio svoj urednički posao.

Nedjeljko Nedić kaže...

Svakako, prijatelji.