ponedjeljak, 15. lipnja 2020.

Kriptogramologija (67)


Enigmatski tjednik Rebus objavio je veliki broj kriptograma, posebno onih koji se u kasnijem nazivlju kao zasebne zagonetke zovu zbrajaljke, oduzimaljke ili množenke.Manje je bilo ilustriranih kriptograma koji su pretežito objavljivani u zagonetačkim časopisima i rubrikama zagonetaka prije Drugog svjetskog rata.

Brojne kriptograme objavio je Vjekoslav Hraste, mlađi brat Jurja Hraste, o komu znamo vrlo malo. Igrom slučaja došao sam u kontakt sa zagrebačkim odvjetnikom Silvijem Hrastom, Vjekoslavovim sinom. Njegovom susretljivošću došao sam do osnovnih podataka o Vjekoslavu a i njegove fotografije, za što sam zahvalan.


Vjekoslav Hraste rodio se u Turbetu kod Travnika, 1. lipnja 1932. godine.Njegovi sele u Zagreb gdje polazi osnovnu školu i gimnaziju te studira na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zanimanje za zagonetke pokazao je još kao učenik osnovne škole kada mu Mala mladost u šestom broju XI. godišta (1940./41.) od 5. ožujka 1941. objavljuje prvu zagonetku – magičnu četvorinu. Kako ratni časopisi Križaljka i Zagonetka još nisu istraženi, ne zna se je li i u njima objavljena koja njegova zagonetka.

Odmah poslije rata, početkom studija, pridružio se bratu Jurju i uspješno surađuje u zagrebačkim enigmatskim listovima Enigmatskim novinama (1952./15), Rebusu (1951.-1953./58) i Sfingi (1952./57). Njegovi radovi mogu se naći i u zagonetačkoj rubrici Ilustriranog lista, te u beogradskoj Enigmi. Kasnijih godine više nije sastavljao već se okrenuo profesorskoj karijeri pravnika i odvjetnika. Sastavljao je križaljke, magične likove, ispunjaljke, kriptograme, rebuse i različite male zagonetke. Radovi su mu potpisivani s  V. H., V. Hr. i V. Hraste.

Sin Silvije, u popratnom pismu napisao mi je: Vjekoslav i njegov pok. brat Jurica su bili suosnivači prvog enigmatskog časopisa u bivšoj državi te su ujedno bili i sastavljači zagonetaka i obojica stekli priličan ugled u tim krugovima. Vjekoslav se time bavio još od doba srednje škole i fakulteta, međutim u kasnijoj fazi života nije se više toliko bavio sastavljanjem zagonetki.Ovo je zanimljivi podatak ali morat ćemo ga više istražiti. Vjekoslav Hraste preminuo je 3. rujna 1992. godine u Zagrebu.

Donosimo dva kriptograma objavljena u Rebusu br. 3 od 1. prosinca 1951. godine.


Štef

2 komentara:

Anonimno kaže...


Odgonetke :

Prvi kriptogram zbrajanja: CERVANTES

=9142
=9142
=9142
+9142
--------
36568

Drugi kriptogram zbrajanja: ANTUN GUSTAV MATOŠ

=6497
=4508
+1743
--------
12748

Vlašar

Nedjeljko Nedić kaže...

Vlado je majstor za zbrajaljke.