ponedjeljak, 6. srpnja 2020.

Hajro za nas



(Hajrudin Hodžić i Vladimir Kutnjak, Kvizorama broj 1471, 4. VII. 2020., str. 38)

Novator

Broj komentara: 7:

Tonci M kaže...

OSMICE:
TETRAGON
KLIKTATI
ČAS POSLA
ASKA I VUK
TAKTIČAR
TRIJESKE
ASTEROID
ORTAKLUK

Nedjeljko Nedić kaže...

Da!

Hajro kaže...

Kako je išlo Tonči? Koliko bi bilo teže bez označenih suglasnika i samoglasnika. Jesi li krenuo od RASPRA,ASKA I VUK, ASTEROID?

Tonci M kaže...

ORTAKLUK->RASPRA->ASTEROID->ASKA I VUK->ČAS POSLA ->NAIVA->GROTESKA (krivo)-> MASLAČAK (krivo)->PODBAČAJ (krivo)->PENTAGON (krivo)->PREPISKA (krivo)->TAJNE ->TRIJESKA (zamalo)->TETRAGON->TAKTIČAR -> READ (zamalo) ->TRIJESKE (ispravljeno)->KLIKTATI
Ne vjerujem da bih bez rasporeda suglasnika i samoglasnika uspo rješiti, ali tko zna.

Hajro kaže...

Vrlo zanimljivo da si krenuo od ORTAKLUK... Hvala Tonči, testirano je više puta, neke radove je moguće riješiti i bez označavanja suglasnika, većina bi bila vrlo teška...

Nedjeljko Nedić kaže...

Rješavao nisam ali sam znao da je teško. Čestitam autoru i Tončiju.

Hajro kaže...

Hvala Nedjeljko.

Trebao si rješavati, sa označenim suglasnicima i nije teško. Evo se probaj sjetiti još neke sintagme 4,1,3 sa strukturom kao ASKA I VUK koju sigurno nećemo smatrati teškim pojmom. Slično je i sa šesticom sa troslovnom suglasničkom skupinom gdje je srednje slovo P, ja se ne mogu sjetiti ničeg osim RASPRA. Kad imamo to R iz RASPRA i U iz ASKA I VUK, ORTAKLUK u sedmom stupcu i nije tako daleko, dalje se sve odmotava u istom stilu. Pretpostavka je da su sve riječi poznate, inače je vrli Vlado ne bi pustio. Nadam se da se Tonči lijepo zabavio. Drage su mi ovakve dimenzijama male stvari, velike u ideji i ponekad realizaciji. Samo slijedim Vladu.

Ne pokušavam reći da bih je ja riješio, nije tajna da sam tanak rješavač... Ipak ću reći da je u vrijeme testiranja bilo rješenja ovakvih radova i bez označavanja suglasnika... Naravno, slažem se s urednikom da je označavanje potrebno, zadatak nije za finale odgonetačkog natjecanja.