srijeda, 1. srpnja 2020.

Iz zagonetačke fotoriznice (630)


III. međunarodni križaljkaški maraton održan je u mađarskom gradu Pecsu od 14. do 15.  lipnja 1986. U natjecanju u sastavljanju najduže križaljke Čvor je imao dvije ekipe, a ova fotografija je nastala u vrijeme razgledanja grada. Od lijeva: Stjepan Horvat, Krešimir Blažek, Petar Ivegeš, Aladin Mahmutović, Davor Perkov, Zvonimir Turek i Pero Galogaža.


Neki Tip

Broj komentara: 10:

Luka kaže...

Ovo nije fotka nastala 1986. gidine, već 1992. u Brnu nsa II WPC-u, a maldi gospodin u sredini nije Aladin, već moja malenkost.
To bijaše moj prvi "izlet" u svijet, i tajne logike. Sa prošlogodišnjim nastupom u Njemačkoj, bilježim 18 nastupa u logici i 4. na sudoku svjetskom prvenstvu.

Luka kaže...

Ups, navedoh krivi podatak, bio je to 20 nastup (16+2+2) na WPC-u te 4. nastup na WSC-u (2+1+1) - (A tim + B tim + organizacija).

Na 28. Svjetskih prvenstava u logici (WPC) boje Hrvatske je branilo 32 logičara od čega je 23 prvotimca, a po broju nastupa za A-tim iza mene slijede: Sanda Reić Tomaš (12), Goran Vodopija (10), Pero Galogaža i Zrinka Kokot (8), Boris Nazansky i Petar Štambuk (6) ...

Na 14. Svjetskih prvenstava u sudoku (WSC) za Hrvatsku je nastupilo 20 sudokista, a po broju nastupa vodeći su: Goran Vodopija i Siniša Hrga (6) Zrinka Kokot, Mario Živković i Dino Janković (5), Sanda Reić Tomaš i Mladen Meštrović (4), Luka Pavičić (3) ...

Valter Kvalić je od 2008-2012 je obnašao dužnost predsjednika WPF-a, i do 2013. je član ekspedicije na svjetskim smotrama. Također je red spomenuti i Stjepana Horvata (3 nastupa za A reprezentaciju), jednog od začetnika Svjetskih prvenstava, te uredništvo Feniksa na čelu s Perom Galogaža, koje je u tri navrata bio domaćinom svjetskih logičara Koprivnica (1997.) i Opatija (2004.), te 2012. kada je u Uvali Scott kod Kraljevice organizirano 21. WPC i 7. WSC.

Spomenimo i najveći uspjeh Hrvatske brončana medalja na 3. WPC-u u Kölnu 1994. godine, koji su polučili: Pero Galogaža (3.), Boris Nazansky (4.), Luka Pavičić (10.) i Darko Galić (19.). Sljedeće godine u Rumunjskoj Reprezentacija Hrvatske je zauzela 7. mjesto, a Pero Galogaža je bio 10., a sljedeći najbolji pojedinačni rezultat bilježi Goran Vodopija s plasmanom na 11. mjesto 2007.godine u Rio De Janeiru. Navedimo da je Sanda Reić Tomaš 2018. u Pragu osvojila 5. mjesto u kategoriji 50+, i čime je dobila titulu najboljeplasirana "baba".

Na protekla dva WPC-a Hrvatska bilježi nastup i svojih juniorki (18-), koje su po timskom rezultatu 2018. godine bile 3. iza Turske i Koreje, a prošle godine viceprvakinje iza Turske. Evo i njihovih imena: Ana Buljan, Monika Stracenski, Marina Štambuk, Tina Bratim i Helena Kelava.

Neki Tip kaže...

Predizborna je kampanja pa je Luka iskoristio ovu prigodu da izreklamira svoje logičare... neka je i treba jer zaslužuju.
Na žalost, profulao je metu, jer osim Pere, Davora, Kreše i mene ostali nisu vidjeli WPC!
A što Aladin sliči Luki, kriv je Photoshop!

Luka kaže...

Koliko se sjećam Ivegeš i Turek su 1993. bili na WPC-u u Brnu kao gosti, i nisu se natjecali.

Anonimno kaže...

Predizborni Luka je poprilično u pravu. Ovo je slika sa 2. WPC iz Brna ali 1993 godine. Gospoda Turek, Ivegeš i Blažek su išli kao gosti, jer su koprivničke firme bile sponzori. Horvat, Perkov, Pavičić i ja smo se natjecali. Sjeti se Štef, svi smo bili smješteni u tada novom hotelu Rustical, a natjecanja su se odvijala u hotelu Boby (u njemu sam poslije više puta bio).
Zamjeram Luki što koristi izraz "prvenstvo u logici" jer WPC znači svjetsko prvenstvo u rješavanju zagonetki. Npr. 1995. u Rumunjskoj nije bilo ni jedne logičke zagonetke. Mogao bih zamjeriti što sebi zbraja organizacijske godine, a meni ne. A o ulozi kapetana da i ne govorim... Pozdrav, Pero

Nedjeljko Nedić kaže...

Za mene je ovo Luka, Pero i Luka isto tvrde pa bi bilo dobro Štefe da mi pošalješ neku od slika s III. MKM-a. Neke si već objavljivao.

Luka, preuzeh ove podatke od kojih neke sigurno nemam. Hvala!

Neki Tip kaže...

Morat ću priznati, pomalo dementan, a to ne valja kod ovakvih stvari (da je neki dug bilo bi dobro!). Slika je pred hotelom Rustical a zaveo me ovako mlađahan Luka. Na žalost, ovo se nije smjelo dogoditi ... daleko sam od fotografije ali nešto je krivo označeno na originalu. Mea culpa! Ako ništa drugo bar je bilo nekoliko komentara ...

Nedjeljko Nedić kaže...

Nema problema, Štefe. Ispravit ćemo kada nađeš sliku.

Luka kaže...

U pravu si Pero, moja je omaška što te ne spomenuh u pasusu "zasluženih" za cro-logiku. Dakle, Pero je sudionik svih WPC-a do Londona 2014, kao natjecatelj 1992.-2000., organizator 1997., 2004. i 2012., te kao kapetan na ostalim svjetskim smotrama logičara.
Što se tiče WSC-a (sudoku) znam da smo bili skupa u Žilini 2009. godine.
Oprosti, Pero, a uostalom navedoh statistiku natjecateljskih nastupa.

Anonimno kaže...

Tako je Luka. Zahvaljujem