ponedjeljak, 6. srpnja 2020.

Kriptogramologija (70)


Jedan od doajena hrvatskog zagonetaštva svakako je i Borivoj Dovniković, filmski redatelj, animator, karikaturist, ilustrator i zagonetač. Rođen je 12. prosinca 1930. u Osijeku gdje je polazio osnovnu školu kada je početkom četrdesetih prošlog stoljeća pokazao zanimanje za odgonetanje križaljaka. Već tada je iskazao sklonost prema crtanju, pa nastaju njegove prve ilustracije, karikature i stripovi.


Prvu zagonetku, po sjećanju zapisanom u upitniku za LZJ 1978. objavio je u zagrebačkom Problemu 1947. godine, a kako je to vrijeme njegovog školovanja na akademiji, našao je više vremena pa s crtanim zagonetkama (rebusima, kriptogramima i križaljkama) surađuje u tadašnjim poslijeratnim časopisima Problem (1947.-1948.), Rebus (1951.-1953.) i Enigmatske novine (1952.). Nešto kasnije njegove uratke nalazimo u osječkom Rebusu i zagrebačkoj Džepnoj križaljci. Bio je suradnikom Vjesnikova kviza te Čvor Razbibrige i bjelovarskog Predaha. Najčešće su mu radovi potpisani s pseudonimom Bordo.


Današnji kriptogram objavljen je u dvanaestom broju Rebusa od 22. ožujka 1952.

Štef

2 komentara:

zvonko kaže...

Rješenje:Došlo nam je proljeće.
Ključ:Premetanje bez pokazatelja u složenom zatvorenom skupu slova B1 koji se sastoji od 4 linearna skupa slova A1.Premeće se po jedno slovo iz svakog A1 a treba pogoditi početni A1 (ovdje gore lijevo) i njihov smjer slijeda (ovdje udesno),nakon prvih idu drugi pa treći četvrti i peti.

Nedjeljko Nedić kaže...

Zvonko, ti si VM za kriptograme.