utorak, 7. srpnja 2020.

Nova devetka



(Boris Babič i Branko Milovanović, Upitnik broj 37, 5. VII. 2020., str. 9)

Suradnik

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...


Odgonetka:

SPREMALAC
PREVARENI
RESANATOR
EVAPORITI
MANOZAMIN
ARARALIRA
LETIMIČAN
ANOTIRATI
CIRINANIA

Vlašar

Anonimno kaže...

RESANATOR nije isto što i REZONATOR.

Nedjeljko Nedić kaže...

S ispravkom ARARAPIRA, točno je. Pod tri je neispravan opis jer upućuje na REZONATOR.

Unknown kaže...

Ararapira = dvije kuće.

Unknown kaže...

Još malo o Ararapiri... Ne nalazi se u pokrajini Panami jer takva u Brazilu ne postoji. Posrijedi je Parana. Panama je distrikt 750 kilometara sjevernije.

Za pojam RESANATOR ponuđeni su valjani slogovi, ali zbog kardinalne greške u opisu uzalud smo tražili slog ZO. Istovremeno nismo znali kamo bi sa slogom SA.

Nažalost, time je zbog letimičnosti (v. pojam br. 7), bolje reći, površnosti ili nemarnosti upropaštena odlična zagonetka.

Korektora/-icu, ako takav/-va postoji, treba odmah nečasno otpustiti bez otpremnine jer ako je osoba koja je utipkavala i pogriješila (vjerojatno zbog neznanja; čula je samo za Panamu, a ne i za Paranu), a očigledno je da jest, korektor ili autori morali su to uočiti i ispraviti prije objavljivanja.

Sastavni je dio zagonetke i kvalitetan, precizan i točan opis, a ova je zagonetka opisana lakonski, šturo, pomalo "lijevom nogom" i k tome su se u samo nekoliko redaka potkrale tri pogreške, od kojih jedna nedopustiva.

Kažem tri jer ... čita li se prezime Nash baš tako: Naš? Neš' ti!

Dok se u nekim opisima škrtari, u opisu za Ararapiru stoji "zapadno od Cananeie". To nam uistinu mnogo pomaže jer i regionalni vrapci na grani znaju gdje je taj brazilski gradić od 12000 stanovnika. Da ne bismo pomislili na neki gradić istočno od Cananeije (ne: Cananeie).

No, zato uz opis pojma CIRENANIA, ne stoji baš ništa, iako se internetskim pretraživanjem dobivaju vrlo mršavi nalazi, među ostalim jedan jedini spomen u nekoj knjizi staroj 212 godina i jedan na nekom talijanskom forumu. Međutim, iz opisa bi se moglo zaključiti da je riječ o općepoznatom pojmu, koji bi nam trebao biti poznat recimo iz sedmog razreda osnovne škole.

A sada ozbiljno! Odgonetači zaslužuju ispriku, a autori su si sami krivi što je uspjela devetka u koju su uložili golem trud doživjela fijasko.

Šteta.