četvrtak, 15. listopada 2020.

Nova Čvorova knjiga

 Svjetlo dana ugledala je nova zagonetačka knjiga u izdanju Čvora iz Bjelovara – Zagonetački kriptogram (Teorija i kratka povijest u Hrvatskoj) autora Zvonimira Bacha iz Velike Jamničke kod Pisarovine. Autor je u zasluženoj mirovini u kojoj se ponovo vratio svojoj zagonetačkoj strasti – stvaranju uspješnih zagonetaka. Iako je svoju prvu zagonetku objavio još daleke 1970. godine upravo u Čvoru, aktivno je bio suradnik enigmatskih listova koji su izlazili do 1990., a potom je nastala stanka sve do 2018. i sada je redoviti suradnik nekoliko hrvatskih  zagonetačkih listova.


Zvonimir Bach zavolio je kriptogram kao zagonetku još u početku svoje enigmatske karijere. Drži da je to jedna od rijetkih zagonetaka koja traži veliku domišljatost i smisao za kombiniranje, a i mnoge vrste zagonetaka imaju ishodište upravo u kriptogramu. Odlučio je da će istražiti sve što se može pronaći i što je dostupno u svezi ove zagonetke. Proveo je nebrojeno dana u knjižnicama listajući stare časopise, prepisujući ili kopirajući objavljene kriptograme. Jednog dana, a trebalo je to biti još prije tridesetak godina, napisat će knjigu o ovoj zagonetki. No, tek danas može reći da je ostvario svoj životni cilj izlaskom ove knjige u javnost.

Knjiga ima 129 stranica na kojima su dva velika poglavlja: Teorija kriptograma i Kratka povijest kriptograma. U prvom poglavlju čitaoci će naći analizu i teorijsku razradu ove zagonetke te razrađene kriptografske postupke (premetanje, zamjena, izbor, preraspodjela, izobličavanje i preokretanje). To je jedinstveni sustav koji pokušava uspostaviti pravila sastavljanja i odgonetanja kriptograma.

U poglavlju Kratka povijest kriptograma donijet je pregled kroz tri vremenska razdoblja: Austrougarska 1852.-1918., Kraljevina Jugoslavija i NDH (1919.-1945.) te Jugoslavija (1945.-1991.). Tu je izbor gotovo dvije stotine kriptograma objavljenih u brojnim zagonetačkim i nezagonetačkim listovima.


Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 80 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj potrebno je unijeti OIB uplatitelja. Bilo bi dobro da se po izvršenoj uplati nazove Tajništvo i javi se točna adresa za dostavu (tel. 043/244-050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 105 kn. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 14 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swiftcode: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.

Čvorovac

Broj komentara: 6:

Nedjeljko Nedić kaže...

Evo i 5555. priloga na novome blogu DUE.
Čestitam Zvonku na knjizi.

Aljoša Vuković kaže...

Čestitke Nedjeljku i Zvonku.

zvonko kaže...

Hvala lijepa obojici.

Dejan Minić kaže...

Svaka čast Zvonimiru na trudu i istrajnosti! Veliku stvar je uradio za enigmatiku. Moj duboki naklon.

Zdravko kaže...

Nedjeljku čestitam na peticama (valjda je tako bilo i u OŠ).
Zvonimiru čestitam na ovoj vrijednoj knjizi.

Nedjeljko Nedić kaže...

Uglavnom jest. Knjigu naručujem.