ponedjeljak, 22. ožujka 2021.

Kriptogramologija (107)

Ima mnogo zagonetačkih autora o kojima se malo znalo, pa i u vrijeme pripreme i pisanja nekih rijetkih zagonetačkih knjiga kao što je Leksikon zagonetača Jugoslavije. Uostalom, tako je to i danas. Uglavnom sve se zna o onima koji su svojim radovima postali suradničke okosnice u enigmatskim listovima, no takvih je stotinjak među tisućama koji su sastavili poneku zagonetku. Onih drugih kojima je sastavljanje zagonetaka bio ugodan hobi, veselje i uživanje u zagonetkama, znatno je više, ali malo se o njima zna. Jedan takav autor je i Zadranin Mladen Fain.


Rođen je na otoku Ugljanu u mjestu Sutomišćica 28. prosinca 1942. godine. Školovanje je završio s diplomom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a veći dio života proveo je kao zaposlenik komercijalne banke.

Odgonetati zagonetke počeo je kao srednjoškolac 1957. godine, a prve sastavljačke pokušaje bilježi kao student 1962. godine. Iako se ne zna točan datum njegove prve zagonetke, zabilježeno je da je to bila križaljka u Džepnoj križaljci 1962. godine. Do pojave Enigmatskog udruženja Bjelovar i njegovih izdanja nisu zabilježeni njegovi enigmatski radovi. Osim u izdanjima Čvora, surađivao je u Vikendu, Novom listu (Rijeka), Narodnom listu (Zadar; uređuje rubriku s križaljkom od 1975.), u rubrici Enigmatika Slobodne Dalmacije, Vjesnikovom kvizu, Orbisu i Kvizorami. Omiljene zagonetke bile su mu križaljke, kriptogrami, piramide i indirekti. Neki radovi potpisani su mu šiframa AEAI (samoglasnici iz imena i prezimena) i M. F. (inicijali).

Bio je član Zagonetačkog društva Čvor iz Bjelovara i Enigmatskog kluba Božidar Vranicki iz Splita. Sudjelovao je na Susretu zagonetača i odgonetača Jugoslavije 1983. godine u Bjelovaru kada je od ZDČ dobio naslov zagonetačkog majstora.

Osim zagonetkama bavio se i aforistikom pa je 1997. objavio samostalnu zbirku aforizama Žmul istine obogaćenu karikaturama Mojmira Mihatova.

Mladen Fain umro je, nakon teške bolesti, u Zagrebu 6. svibnja 1999.


Današnji kriptogram, jedan od više stotina zagonetaka, objavljen je u Vjesnikovom kvizu broj 307 od 23. studenog 1983.

Štef

3 komentara:

Marko Mihaljević kaže...

rješenje kriptograma

MORSKI PAS (uzima se slovo u postavci koliko pojedina učahurena životinja ima slova)
tamariska (ris-treće slovo), gnojnica (noj-treće slovo), uš-drugo, osa, kos, list, sipa, raža ara

zvonko kaže...

točno

Nedjeljko Nedić kaže...

DA!