srijeda, 12. siječnja 2022.

U spomen ( 47) – DUŠKO LAŠTRO

 

DUŠKO LAŠTRO

(Kiseljak, 26. ožujka 1959. – 8. siječnja 2022.)


U 63. godini života preminuo je bh. zagonetač, magistar ekonomskih znanosti Duško Laštro. Kao ovlašteni računovođa i financijski analitičar radio je u poduzeću „Negro Crown“ u Sarajevu. Bijaše u članstvu Saveza računovođa i revizora F/BiH.

Njegov prvi objavljeni enigmatski rad jest pobjednička križaljka iz Čvor Križaljke broj 259 od 7. prosinca 1980. Surađivao je još u Čvor Razbibrizi (1982.), Mini Čvoru (1980./86.) i Skandi Čvoru (1980./86.) te u Orbisu, Eureci, Novosti Enigmi i Vjesnikovu kvizu. Njegova autorska Čvor Križaljka nosi broj 373 s nadnevkom 17. travnja 1985. Pored križaljaka objavljivao je i rebuse i premetaljke. Nakon skoro 20–ogodišnje stanke ponovno se vratio enigmatici suradnjom u Feniksu i Super Feniksu. U posljednje dvije godine sastavljao je križaljke u duetu s Predragom Bošnjakom potpisujući ih s pseudonimom LABOS.  Svoje mjesto u antologiji hrvatskoga zagonetaštva zaslužio je  prvom križaljkom s bjelinom 9 x 9 objavljenom u Super Feniksu broj 66 od 15. studenoga 2011. Objavio je oko 1.000 radova. Spominje se u AZJ-u i predstavljen je u Leksikonu zagonetača BiH.

Sahranjen je jučer na groblju Homolj u Lepenici kraj Kiseljaka. Počivao u miru Božjemu.

Nekrologije

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Prošle smo se godine družili s Duškom kod Marinovića i Solde u Hercegovini. Petak u Mostaru, subota u Širokom i nedjelja na Blidinju bijaše ugodni i zbog prisustva Duška i njegovih triju ljepotica. Faliti će mi taj dragi gospodin i jedan od posljednjih enigmatskih romantika. Zbogom Duško, Pero

Predrag Bošnjak kaže...

Pretužno...otišao je veliki čovjek, motivator, moj prijatelj. Zbogom Duško, zbogom Labos!

zarptica.53 kaže...

Pokojni Duško Laštro je bio veoma uspešan poslovan čovek, kao direktor u Excellena Plant Limited u Dablinu u Irskoj te vlasnik/direktor i suvlasnik/direktor Financial Services d.o.o. odnosno Eco&Tyres Group - Member of Negro Crown Corp. To su bile firme sa respektibilnim godišnjim novčanim obrtom. Kada smo se videli u Bihaću, na Uni upoznao me je sa trnovitom životnom i poslovnom karijerom. Osoba jake ličnosti i životnog optimizma, profesionalac u svakom pogledu. Neka počiva u miru!

Nedjeljko Nedić kaže...

Žao mi je, ali nema ga više.

Hajro kaže...

Otišao je dobri Dule, jedan od onih enigmatskih prijatelja sa lijepim balansom ozbiljnosti i opuštenosti, putovali smo zajedno, viđao sam ga za dolazaka u Sarajevo posljednjih godina, ne onoliko često koliko sam želio, ali je uvijek bilo savršeno prijatno, ohrabrujuće... imao je neku energiju, hobističku strast, skromnost... sjećam se kako mi je rekao kako je bio iznenađen koliko su njegova enigmatska dostignuća cijenjena... Bio sam izuzetno zadovoljan kad mi je zahvaljivao što sam ga "dovukao" na Unu, znao sam koliko je zauzet, no održao je obećanje i došao. Samo prelijepa sjećanja. Počivao u miru.

Ovo gore napisah Slavku kao odgovor na e-mail. Sad bih dodao priču o Duškovom entuzijazmu i vrlo kvalitetnom radu u vrijeme Orbis-a. Bio je istinski oduševljen energijom i napretkom koji je bio rezultat zajedničkog rada svih uključenih. Enigmatika mu je bila izuzetno važna, sjećam se kako je bio sretan kad sam mu poslao skenirane strane njegovog autorskjog broja Čvor Križaljke. Izgubili smo izuzetnog enigmatu i čovjeka.