petak, 28. prosinca 2018.

Književna nobelijada


Mislim da je Nobelova nagrada za književnost, koja se dodjeljuje od 1901., jedina u kojoj najviše dobitnika ne dolazi iz SAD-a. Književni nobelovci dolaze iz 40 različitih zemalja. Najviše iz Francuske (15), potom slijedi SAD (13), Velika Britanija (11), Njemačka (10), Švedska (9), Italija (6), Španjolska, Poljska i Rusija (po 5), Irska (4), Norveška (3), Danska, Švicarska, Čile, Grčka, Japan, Australija, Kanada, Austrija, JAR i Kina (po 2) te Belgija, Indija, Gvatemala, Finska, Island, Jugoslavija, Izrael, Bugarska, Kolumbija, Čehoslovačka, Nigerija, Egipat, Meksiko, Portugal, Mađarska, Trinidad i Tobago, Turska, Peru i Bjelorusija. 

Za mene osobno bizarni dobitnici su Theodor Mommsen, koji je povjesničar, Winston Churchill, čiji Memoari sigurno ne zavrjeđuju Nobela i Bob Dylan. Vjerojatno se ne slažete sa mnom i imate još nekih sličnih književnih nobelovaca. Nobela su dobili i odbili primiti Sartre i Pasternak, ali ga nikada ne dobiše Lav Tolstoj, Jorge Luis Borges, Miroslav Krleža, Paulo Coelho, Karel Čapek, Miloš Crnjanski ...

Zanimljivko

3 komentara:

UNESCO kaže...

Ja se slažem. Puno je tu politike i zakulisnih igara, mnogo propusta i nekolicina nezasluženih nagrada. Uz sve već nabrojano, mislim da tu pripada i filozof Eucknen. Kod toliko izvrsnih književnika, nagrade se dodjeljuju povjesničarima, filozofima i glazbenicima? A sumnjam da u budućnosti neće biti i gore.

UNESCO kaže...

Ispravak: Eucken

Nedjeljko Nedić kaže...

Slažemo se i, nažalost, ima ih još. Evo, danas je umro Amos Oz koji je također ostao bez Nobela. A još je gore stanje s Nobelom za mir. Priredit ću i taj prilog.