ponedjeljak, 29. srpnja 2019.

Kriptogramologija (22)


Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća na enigmatskom nebu pojavilo se nekoliko listova: „Džepna križaljka“ (Zg), „Enigma“ (Bg), „Enigmatske novine“ (Zg), „Iks“ (Bg), „Problem“ (Sa), „Rebus“ (Zg), „Rebusi“ (Bg) i obnovljena „Sfinga“ (Zg). Novinsko izdavačko i štamparsko poduzeće „Vjesnik“ svoj prvi enigmatski časopis pod imenom „Enigmatske novine“ pokrenulo je krajem 1952. godine. Prvi boj izašao je 15. listopada a glavni i odgovorni urednik bio je Tomislav Butorac. Izdano je svega deset brojeva, a u pripremi je bibliografija toga lista koja će nas podsjetiti na poslijeratne iskorake u hrvatskoj enigmatici.
Tomislav Butorac, vrstan novinar nekadašnje novinske kuće „Vjesnik“ bavio se, kao i mnogi drugi u vrijeme školovanja, i zagonetaštvom (bio je i odličan odbojkaš!). Kao mladom novinarskom početniku  povjereno mu je uređivanje novog enigmatskog lista -  Enigmatskih novina. Prvu zagonetku objavio je u zagrebačkom Problemu 1947. godine, a potom surađuje u Rebusu, Enigmi i Enigmatskim novinama. Njegovo zagonetačko djelo nije dovoljno istraženo, pa je to prigoda da se upustimo u to.


U prvom broju Enigmatskih novina na petoj stranici objavljen je njegov kriptogram potpisan samo inicijalima T. B.

Štef

2 komentara:

zvonko kaže...

Rješenje:ENIGMATSKE NOVINE.Ključ:osobe treba redom označiti rimskim brojevima i uzomati od svakog imena ono slovo koje kazuje arapska brojka.Imena su redom:Oliva,Miki Maus,Paja Patak,Snjeguljica,petoj osobi neznam imena (ako netko zna neka objavi u komentaru).

Nedjeljko Nedić kaže...

Odgonetka je točna, ali ni ja se ne mogu sjetiti ovoga lika. Možda je Poncho?