petak, 21. kolovoza 2020.

Ova Gojkova slova ...


Da je Gojko Mandić neumoran, svima je dobro znano. To je samo potvrdio novom zbirkom vlastitih stihovnih zagonetaka „Ova slova ...“. Njih ukupno 200 (premetaljke, učahurene premetaljke, dodavaljke, čahure, ispuštaljke, mijenjaljke, umetaljke i oduzimaljke) zorno oslikavaju dugogodišnje Gojkovo stvaralaštvo na polju enigmopoezije.


O tomu u predgovoru stihozbirke piše i Radoja Racanović: ... „Ne znam da li je cijeli Gojkov život poezija, ali enigmatika sasvim sigurno jeste. Svjedoči o tome i odabir tema u ovoj, kao uostalom i u svim prethodnim Gojkovim knjigama, te brojnim objavama u štampi i na enigmatskim blogovima. Teme koje obrađuje i  rješenja do kojih se dolazi odgonetanjem njegovih zagonetki više su nego životna, svakidašnja i opštepoznata. To su predmeti, pojave i bića sa kojima se susrećemo svakodnevno ili povremeno, koristimo ih, prolazimo pored njih, razgovaramo sa njima ili govorimo, čitamo ili slušamo o njima. To su, primjera radi, iz ove knjige burma, kaiš, sapun, peškir, kanta, klupa, kunić, ptica, pica, sataraš, krompiruša, kuvar, konobar, šanker, bakšiš, mater, svekar, pušač, birač, čuvar, putnik, brineta, botanika, čitanka, ukrštenica, penzija, tenzija, šala, pekara, video-nadzor, odliv mozgova, starački dom, bosanski lonac, hgorski list, majčina dušica, seoski turizam, pusto ostrvo, Bijelo dugme, Veliki petak, Vukov sabor, Ko to tamo peva, Tačno  podne, Mornar Popaj, Sinjska alka, Hamburg ... Svi ti pojmovi su, kao što rekoh, znani svima, pitki i lako rješivi. Kako u prvoj, tako i u dvjestotoj zagoneci, koliko ih ukupno sadrži ova knjiga. Tako i u svim ostalim knjigama i u svim dosad objavljenim enigmama.“ ...

Urednikom knjige je Mladen Spasojević, čije je poduzeće „Bina“ njezinim izdavačem. Najiskrenije ju preporučam svima, a njezinu autoru čestitam.

Crveno slovo (premetaljka)

GLE, ISKON I POJAVA!
Svetica je prava,
iskon i pojava!

Slogovna dodavaljka

Pokraj rijeke glina
i to ona fina!

Ispuštaljka

U staji mi stric
ispričao vic.

Mijenjaljka

Peruniku ja za mladu
kupujem u ovom gradu!

Oduzimaljka

Od očevog brata žena
nju sakuplja ovog trena.

Stihotvorac

Broj komentara: 9:

Aljoša Vuković kaže...

Oduzimaljka: Strina - trina

Aljoša Vuković kaže...

Ispuštaljka: Štala - Šala

Aljoša Vuković kaže...

Slogova dodavaljka: Ilova - Ilovača

Luka kaže...

Valjda Crkveno slovo a ne Crveno slovo
Velika Gospojina (za koji dan!)

gogoo kaže...

Možda je grad Irig.

Dejan Minić kaže...

IRIG je polovina rešenje, treba i IRIS.

RadojaR kaže...


Luka, jeste crveno slovo. Crveno slovo je kolokvijalni naziv za veliki hrišćanski vjerski praznik, a potiče od toga što su datumi i nazivi tih praznika u crkvenom kalendaru napisani crvenim slovima. Iako je tako i u katoličkom kalendaru, ovaj termin se uglavnom upotrebljava kod pravoslavaca. Pored ovog, postoji i izaraz crno slovo za praznike koji su u crkvenom kalendaru napisani podebljanim crnim slovima.

Nedjeljko Nedić kaže...

Aljoša, Luka, Dejan: sve je točno.

Luka, Radoja je pojasnio. I u mojemu kraju za zapovjedni svetac kaže se "crveno slovo"! Tako piše i u Gojkovoj knjizi.

Zdravko kaže...

Pozdrav za Radoju!
I u mom kraju se kaže "crveno slovo" kada se misli na sveca u crkvenom kalendaru, a odnosi se na dan u nedjelji kada ne bi trebalo raditi.
Izraz "crno slovo" nisam čuo da se upotrebljava kod nas.