ponedjeljak, 27. rujna 2021.

Kriptogramologija (134)

Danas predstavljam autora koji je prema vlastitoj preciznoj evidenciji sastavio devet kriptograma, no nadam se da to neće biti svi u njegovoj zagonetačkoj karijeri. Riječ je o Robertu Smolecu, diplomiranom inženjeru poljoprivrede, rođenom u Zagrebu 21. rujna 1958. godine. Za zagonetke se počeo zanimati u vrijeme studija, pa je tako kao čitalac tjednika Vikend sastavio svoju prvu križaljku koja je objavljena u 496. broju od 25. studenog 1977. godine. U Vikendu je do 1982. godine objavio sedam križaljaka. Ohrabren objavom križaljaka svoje zagonetke poslao je i u Vjesnikov kviz, gdje mu u broju 198.  od 19. rujna 1979. godine izlazi prva zagonetka – računski rebus. U Vjesnikovom kvizu do 1991. godine objavljuje ukupno 33 zagonetke.


Okupiran poslom i obitelji, zaboravlja na zagonetke, a eto nakon gotovo tri desetljeća ponovo se vraća zagonetkama i u posljednje dvije godine u zagrebačkoj Kvizorami objavljuje osamdesetak zagonetaka. Dvije njegove zagonetke predstavljene su na blogu Enigmatika (TIO) u 2020. godini. Nekoliko zagonetaka objavio je u biltenu Fakulteta poljoprivrednih znanosti Agrobilten i časopisu Hrvatskog planinarskog društva Željezničar iz Zagreba – Cipelcug. Najviše je sastavio rebusa raznih vrsta, indirekata, križaljki, premetaljki, kriptograma i drugih sitnih zagonetaka.

Prema glasovanju čitatelja Vjesnikova kviz 1982. godine je na natječaju Odlučite sami (sastavljanje premetaljke od zadanih slova kojom je trebalo duhovito opisati zadanu karikaturu) osvojio je prvo mjesto.


Današnji kriptogram jedan je od prvih Smolecovih kriptograma, a objavljen je u Vjesnikovom kvizu br. 293 od 22. prosinca 1982. godine.

Štef