srijeda, 15. rujna 2021.

Moja 48. knjiga

Knjiga Veliko stradanje trebala je biti napisana i objavljena odmah poslije 1996. i ja joj tada sigurno ne bih bio autorom, no nije, pa sam između studenoga 2019. i kolovoza 2020. intenzivno radio jer je trebala biti objavljena iza lanjskih izbora. Zbog meni nepoznatih problema izašla je tek 10. rujna ove godine.


Njezin glavni dio jest popis svih Hrvata iz župe Tolisa, Oštra Luka – Bok i Vidovice koji su poginuli, ubijeni ili nestali u razdoblju od 11. travnja 1941. do 1. siječnja 1952. Zanimljivo je da su prva četverica poginula kod Velike Plane kao pripadnici Vojske Kraljevine Jugoslavije, dvoje je stradalo u prometu, jedan je ratovao skupa sa četnicima pa su ga ubili partizani, jedan je umoren u Jazovci, trojicu ustaša strijeljali su ustaše u Jasenovcu zbog nepoštivanja vojničke stege, dvojicu žandara nenamjerno su ubili seoski pijanci, dvojica su se utopila u kanalu pokraj crkve u Tolisi,  dok je zadnji poginuo tijekom 1951. u Korejskome ratu kao pripadnik Crvene armije! Ipak, najveći broj, njih više od 500, glavu je izgubio poslije 1. svibnja 1945., odnosno nakon zvaničnoga svršetka II. svjetskog rata?

Nakladnikom knjige je oraški ogranak Matice Hrvatske. Knjiga će biti predstavljena sredinom listopada 2021. u okviru proslave Dana općine Orašje.

Povjesnik

2 komentara:

Aljoša Vuković kaže...

48. knjiga. Impresivno. Čestitam Nedjeljko. Bravo!!! 👍👍👍

Nedjeljko Nedić kaže...

U tisku je i 49. Hvala na čestitki.