ponedjeljak, 15. kolovoza 2022.

Kriptogramologija (167)


Među tristotinjak objavljenih zagonetaka splitskog dipl. pravnika, danas umirovljenika, Ante Čulića, nalazi se i poneki kriptogram, pa je i on zaslužio mjesto u ovoj rubrici.

Ante Čulić rođen je u Splitu 22. lipnja 1939. godine. Diplomirao je pravo i zaposlio se u splitskoj Melioraciji koja je u to vrijeme tiskala i istoimeni list. U novogodišnjem broju tog  listu 1975. godine objavio je svoju prvu križaljku, a nekoliko radova objavljeno mu je do 1978. Osim križaljaka sastavljao je premetaljke,pomicaljke, piramide, čahure i druge sitne zagonetke. Njegove zagonetke tiskali su Kvizorama, Predah (St), Slobodna Dalmacija (prilog Enigmatika) i Vjesnikov kviz. Neki radovi potpisani su mu šifrom Luč.

Jedno vrijeme bio je uključen u rad splitskog Enigmatskog klubaBožidar Vranicki, pa je sudjelovao u nekim natjecanjima odgonetača. Fotografiju koju donosimo je iz 1987. godine, jer noviju nismo uspjeli dobiti. Danas živi u Splitu.


Današnji kriptogram objavljen je u Slobodnoj Dalmaciji broj 12.766 na stranici 29 od 24. svibnja 1986. godine u zagonetačkoj rubrici Enigmatika.

Štef

Broj komentara: 6:

Aljoša Vuković kaže...

Rješenje je, najvjerojatnije, mladost, no nisam uspio naći ključ.

Nedjeljko Nedić kaže...

Vjerojatno si točan jer je zagonetka izašla uoči rođendana Ljubičice bijele.

zvonko kaže...

Neznam ni ja ključ.Pokušavao sam večeras naći ali bezuspješno.Ako sutra nađem,javit ću,isto tako,ako nađe netko drugi neka napiše.

Aljoša Vuković kaže...

Mislio sam da ide 4. po redu slovo, ali Atlantik ruši tu tezu.

Anonimno kaže...

Atalanta, krivo prepisano. Ali to je onda najobičnija ispunjaljka, a ne kriptogram.

Aljoša Vuković kaže...
Autor je uklonio komentar.