utorak, 4. prosinca 2018.

Države svijeta (34) - CRNA GORA


Jedna od najmlađih država na svijetu koja je neovisnost izdvajanjem iz SiCG proglasila 3. lipnja 2006. Parlamentarna je republika s jednodomnom skupštinom koja broji 81. zastupnika. Dan državnosti proslavlja 13. lipnja. Crnogorska himna naziva je „Oj, svijetla majska zoro“. Državno geslo glasi: „čojstvo i junaštvo“.




Crna Gora je sredozemna zemlja s izlazom na Jadransko more. Kopnenu granicu ima s Hrvatskom, Srbijom, BiH, Makedonijom, Albanijom  i Kosovom. Površine je 13.812 km2. Stanovnika je nešto više od 620.000. Najbrojniji su Crnogorci i Srbi. Glavni grad Crne Gore je Podgorica, prijestolnica je Cetinje, a veći su gradovi Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, Bar, Cetinje, Kolašin, Budva, Herceg Novi, Ulcinj i Kotor. Teritorijalno je podijeljena na 23 općine, glavni grad Podgoricu i prijestolnicu Cetinje. Najviši vrh je Zla Kolata na Prokletijama (2.534 m), najdulja rijeka Tara (141 km), dok je najveće jezero Skadarsko jezero (dio od 243 km2).

Službeni jezik je crnogorski. Valuta je euro koji ima 100 centa. Stanovnici Crne Gore u većini su pravoslavci koji pripadaju trenutačno nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i autokefalnoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, te rimokatolici i muslimani. Četiri su nacionalna parka u Crnoj Gori: Durmitor, Biogradska gora, Lovćen i Skadarsko jezero. Na UNESCO-vu popisu svjetske baštine su Durmitor, kanjon Tare, stećci, Boka i stari grad Kotor. Jedinu olimpijsku medalju, srebrenu, osvojile su crnogorske rukometašice na OI u Londonu 2012.

Zemljopisac

2 komentara:

gogoo kaže...

Lijepo o Crnoj Gori čiju sam obalu dobro upoznao a bio sam i na Lovćenu. Naravno da znam i za ovo državno geslo.

Nedjeljko Nedić kaže...

Zanimljivo je da sam idući abecednim redom posve nenamjerno preskočio Crnu Goru koja je trebala uslijediti nakon Cipra, ali u leksikonu kojega se pridržavam nje nema jer tada nije bila neovisnom.